Islandsk jubelkveld mot Portugal

Tidligere Viking-spiller Birkir Bjarnason jubler etter å ha scoret Islands første sluttspillmål noensinne i EM-kampen mot Portugal tirsdag. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters/NTB Scanpix

Det minste land som har deltatt i et stort fotballsluttspill fikk en stor debut da Island holdt Portugal til 1-1 på en uforglemmelig EM-kveld i fotballbyen Saint-Étienne.

Nani ga Portugal ledelsen med det 600. målet i EM-historien, men tidligere Viking-spiller Birkir Bjarnason utlignet tidlig i annen omgang med Islands aller første sluttspillmål noensinne.

På tribunene var like mange islendinger som når Island spiller hjemmekamp på et fullsatt Laugardalsvöllur, og de vil aldri glemme tirsdagen.

Cristiano Ronaldo spilte sin 127. landskamp og tangerte rekorden til legenden Luis Figo. Superstjernen prøvde å feire dagen ved å bli den første spiller med scoring i fire EM-sluttspill, men han ble stoppet av Bodø/Glimt-keeper Hannes Thór Halldórsson.

Portugal dominerte stort i første omgang, men Island viste seg fram hele kvelden og hadde faktisk god kontroll etter utligningen. Selv om portugiserne gjorde offensive bytter i jakt på et vinnermål, uteble de store sjansene.

Fem minutter før slutt fikk Ronaldo riktig nok nikke fra fem meter, men han styrte den rett på keeper. Rett etter hadde Islands innbytter Alfred Finnbogason en stor sjanse til å avgjøre for Island, men Rui Patrício reddet.

I strupen

Tsjekkia, som vant Islands kvalifiseringsgruppe, la seg bakpå og prøvde å forsvare seg til ett poeng mot Spania. Det lyktes nesten, men tsjekkerne tapte uten særlig ære. Islendingene aktet ikke å bruke den taktikken i sin EM-debut. De gikk rett i strupen på Portugal og kom til en stor sjanse allerede etter to minutter.

Gylfi Sigurdsson ble spilt fram på venstresiden, vendte bort Danilo med en frekk skuddfinte og fyrte løs. Rui Patrício ga retur rett ut, men Swansea-spilleren greide ikke å få ballen forbi keeper i annet forsøk heller.

Et modig islandsk lag bidro til en underholdende kamp, men det kunne ikke overraske noen at portugiserne dominerte. En halv time holdt keeper Halldórsson islendingene inne i kampen, blant annet med en fenomenal fotparade på Nanis harde heading fra kort hold etter 20 minutter.

Ronaldo hadde også sine sjanser, men han bommet regelrett på ballen alene med keeper etter å ha løpt seg fri på en lang bakromspasning i det 25. minutt.

Da Islands null sprakk, skjedde det etter et vakkert portugisisk angrep ned høyresiden. André Gomes spilte vegg med Vieirinha og la pent inn til Nani, som møtte ballen ved hjørnet av 5-meteren og styrte den inn utakbart for keeper.

Overmot

Ved pause fortalte EM-statistikken om 278-67 til Portugal i antall fullførte pasninger, og mange ventet på at Ronaldo og hans lagkamerater skulle legge inn et nytt gir som hektet av øyboerne fra nord for godt.

I stedet ble portugiserne overmodige, og som lyn fra klar himmel utlignet Island. Jóhann Berg Gudmundsson fikk god tid til å legge inn fra høyre, og inne i feltet var det bare to Portugal-forsvarere. Ingen av dem var i nærheten av Bjarnason, og den tidligere Viking-spilleren kunne uforstyrret møte ballen ved lengste stolpe og med leggen styre den i mål.

Landslagssjef Lars Lagerbäck, som har seks sluttspill bak seg, så ut som han ikke kunne tro det da elevene hans feiret Islands første sluttspillmål. En liten omgang senere kunne de også feire det første poenget.