Utskjelte Szalai ungarsk helt i naboduellen

Adam Szalai scoret målet som rystet Østerrike. Foto: Sergio Perez / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Han hadde ikke scoret for verken klubb- eller landslag på 18 måneder. Kritiserte Adam Szalai (28) ble den store helten da Ungarn slo Østerrike 2-0 i fotball-EM.

Spissen eies av Hoffenheim, men har vært utleid til Hannover uten hell. Timingen for å stoppe måltørken kunne ikke vært bedre. Etter 63 minutter spilte Szalai vegg med Laszlo Kleinheisler, fikk et litt dårlig mottak, men skled inn 1-0-scoringen forbi Robert Almer, den østerrikske keeperen som hadde stormet ut i et desperat forsøk på å hindre scoring.

Tidenes eldste keeper

Målet var Szalais niende for Ungarn, en nasjon som ikke har vært med i EM siden 1972. Madjarene løp bort til fansen, som hadde sine skjerf med «Magyarország» (Ungarn) på, og jublet hemningsløst. Trener Bernd Storck ble omfavnet, men slapp å bli like blodig som Italias trener Antonio Conte mandag.

Østerrike hadde lenge full kontroll, men klarte aldri å overliste Gábor Király i Ungarns mål, om vi ser bort fra Martin Hintereggers annullerte scoring. Király ble tidenes eldste keeper i et fotball-EM med sine 40 år og 74 dager. Veteranen vartet opp med flere fine redninger mot nasjonen som Ungarn var i dobbeltmonarki med fra 1867 til 1918.

Rødt kort

Hinteregger var fortvilet da han trodde han hadde kvittert etter 66 minutter. Dommer Clément Turpin fra vertsnasjon Frankrike var meget god da han annullert målet. I forkant hadde nemlig Alexander Dragovic feid ned Ungars Tamas Kadar med en stygg takling. Dragovic hadde gult kort fra før og forsvant ut med rødt kort, mens Ungarn lettet slapp unna baklengsmål.

Østerrikes stjernespiller David Alaba var nær å gi den stolte skihoppernasjonen ledelsen i åpningsminuttet, men Bayern-stjernens mektige skudd gikk stolpe ut. Østerrikerne sto for de fleste sjansene, men med ti mann ble det meget vanskelig. Et rystet Østerrike rotet vekk ballen tre minutter før slutt, Ungarn satte i gang en lynrask kontring der innbytter Zoltan Stieber løp fra Julian Baumgartlinger før han løftet ballen over Almer, som igjen hadde forlatt streken.