Sarpsborg slo rivalen med ti mann

Ole Heieren Hansen scoret et av Sarpsborgs mål da de slo erkerival Fredrikstad ut av cupen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sarpsborg vant 3-1 i et dramatisk oppgjør mot rivalen Fredrikstad i cupens 3. runde. 1.-divisjonslaget FFK spilte 35 minutter med elleve mot ti, men lyktes likevel ikke.

Dermed er eliteserielaget Sarpsborg klar for 4. runde. Patrick Mortensen, Ole Heieren Hansen og Steffen Ernemann (straffe) ble heltene for bortelaget. Erik Tønne scoret vertenes mål.

– Det så lenge veldig lyst ut for Fredrikstad, men etter Sarpsborg-utvisningen har FFK levert en svak forestilling, sa TV 2-kommentator Egil «Drillo» Olsen like før kampslutt i Fredrikstad.

– Det var synd at vi ikke klarte å vinne denne kampen, men jeg er stolt av spillerne. Jeg kan ikke si noe på innsatsen, sa FFK-trener Jan Halvor Halvorsen til TV 2 etter kampslutt.

I går: Fem eliteserielag ut av cupen

FFK-ledelse

Erik Tønne ga hjemmelaget ledelsen etter en halvtimes spill. Han mottok ballen i boksen etter corner, og backen sendte så ballen i bakken og i mål bak Sarpsborg-keeper Arild Østbø.

Fredrikstad viste fram god fotball ved flere anledninger, men like før pause utlignet Patrick Mortensen fra kort hold etter nok en corner. Fredrikstad-spillerne protesterte imidlertid voldsomt. Det så ut til at en tilskuer hadde blåst i en fløyte da corneren ble slått, og at fløyteblåsingen forvirret FFK-spillerne i feltet, men hjemmelaget fikk ikke gehør fra dommer Trygve Kjensli. Ifølge VG brukte tilskueren fløyten en rekke ganger underveis, til stadig forvirring for spillerne.

– Helt idioti. Det ødela for begge lag, sa FFK-trener Halvorsen.

Ti minutter etter pause fikk gjestenes Anders Trondsen marsjordre, og vertene fikk dermed fordelen av å spille resten av oppgjøret med elleve mot ti. Fordelen til tross, det var Sarpsborg som skulle vise seg sterkest.

Klabb og babb

Seks minutter etter utvisningen utnyttet Ole Heieren Hansen en svak inngripen av FFK-keeper Per Morten Kristiansen inne i hjemmelagets boks. Etter klabb og babb satte Heieren Hansen inn 2-1, naturlig nok til ellevill jubel fra bortefansen.

I det 74. minutt ble vondt til verre for Fredrikstad. FFK-målscorer Tønne felte Kristoffer Tokstad på klønete vis, og dommer Kjensli pekte på straffemerket. Fra elleve meter gjorde Steffen Ernemann ingen feil. 34-åringen satte ballen sikkert i hjørnet bak burvokter Kristiansen.

Sarpsborg ville ha et nytt straffespark da Pål Alexander Kirkevold gikk ned i boksen seks minutter før slutt, men Kjensli vinket spillet videre.

FFK maktet ikke å svare på tampen. Bortelagets Jon-Helge Tveita fikk i stedet en stor mulighet på overtid, men avsluttet for svakt alene med keeper. Dermed ebbet oppgjøret ut i tomålsseier for bortelaget.

– Jeg trodde det skulle bli tungt med ti mann, men spillerne viste igjen at det bor mye i dem. Det var sterkt. Nå skal vi kjøre på videre, sa Sarpsborg-trener Geir Bakke til TV 2 etter kampslutt.

PS! I den andre kampen i cupen torsdag vant Bodø/Glimt oppskriftsmessig 4–1 borte mot Alta.