Brann utslått på straffespark

Azar Karadas og Brann røk ut mot Førde.
Azar Karadas og Brann røk ut mot Førde. Foto: Christian Blom / NTB scanpix

Mens en rekke eliteserieklubber fikk lett reise til 2. runde i fotball -NM, detonerte Førde den store cupbomben ved å slå Brann 5-4 i straffesparkkonkurranse.

Til tross for at Brann presset hjemmelaget kraftig tilbake på banen, var det målløst både etter 90 og 120 minutters spill i Hafstadparken onsdag. I straffesparkkonkurransen som fulgte sendte kaptein Bismar Acosta Branns annet forsøk over mål, mens alle Førdes fem straffeskyttere overlistet eliteserieklubbens keeper Alex Horwath.

Dermed var sesongens cupeventyr over for bergensklubben, nærmest før det hadde startet.

– Utrolig skuffende! Vi hadde mer enn nok sjanser til å avgjøre dette selv, sa Branns Jonas Grønner til NTB etter kampslutt.

I Førde-leiren sto jubelen i taket.

– Som Vålerenga-gutt er det ingenting som er bedre enn å slå ut Brann, sa Julian Madsen og tilføyde:

– Jeg sa før kampen at vi har mange som kan sitte på benken i eliteserien. Så når de bruker benken sin, kunne det bli jevnt. Og det ble det.

Det er første gang siden 1939 at Brann ryker ut av fotball-NM i 1. runde.

Stabæk trøblet

Stabæk måtte også jobbe hardt for å unngå exit mot Korsvoll onsdag. Først i kampens 83., 86. og 90. minutt kom de avgjørende scoringene som til slutt ga en resultatmessig klar 4-1-seier til bærumsklubben. Ohi Omoijuanfo, Agon Mehmeti og Shadrach Eghan var de tre siste målscorerne.

Heller ikke Rosenborg overbeviste i sin 1.-rundekamp mot 4.-divisjonslaget Åfjord onsdag. Nesten en time tok det før Kåre Ingebrigtsens reservepregede mannskap kunne senke skuldrene.

Magnus Stamnestrø sto bak ledermålet etter å ha blitt framspilt av Mathias Vilhjalmsson, og 13 minutter før slutt doblet samme mann til 2-0. 17-åringen Olaus Jair Skarsem fastsatte resultatet til 3-0 på tampen av kampen.

Sjokkåpning for Vålerenga

Vålerenga har slitt kolossalt i innledningen på årets eliteseriesesong og er poengløs etter fire serierunder. Onsdag fikk mannskapet til Kjetil Rekdal seg en real støkk borte mot Løten. Hedmarkingene tok ledelsen allerede etter to minutters spill, men etter hvert ristet gjestene av seg sjokket og slo tilbake.

To scoringer av islandske Elías Már Ómarsson snudde 0-1 til 2-1, og to nye scoringer etter pause ga til slutt en sikker 4-1-seier til tabelljumboen i eliteserien.

Mustafa Abdellaoue ble matchvinner mot Spjelkavik og sikret Aalesund plass i 2. runde. Målet kom fem minutter ut i annen omgang.

Tre scoringer av unggutten Jens Petter Hauge (16) bidro til at Bodø/Glimt tok en enkel 6-0-seier mot Fløya, men 22 år gamle Tokmac Nguen scoret tre ganger i Strømsgodset overbevisende 8-1-seier over fylkeskollega Kongsberg.

Pedersen løftet Viking

Mushaga Bakenga ble dagens mann for Molde med tre scoringer i 6-0-seieren over Kristiansund FK, mens Henrik Kjelsrud Johansen scoret to ganger da Odd vant telemarksduellen mot Tollnes med 5-0.

Thomas Lehne Olsen sto bak to av målene da Tromsø tok seg til 2. runde med sterk 7-0-seier over den gamle fotballstorheten Lyn, mens Fredrik Flo ble tomålsscorer for Sogndal i 5-1-seieren over Valdres.

Patrick Pedersen ble den store Viking-helten med sine fire scoringer mot Vardeneset. Kampen endte til slutt 5-1 til eliteserielaget.

Fem scoringer ble det også på Sarpsborg 08 på veien mot 2. runde. Ås ble slått enkelt 5-0.

Tirsdag sikret Haugesund og Lillestrøm seg plass i 2. runde med henholdsvis 8-1 og 4-1 over Stord og Aurskog-Høland. Start spiller først torsdag.

Alle kampene i 1. runde:

Fløya – Bodø/Glimt 0-6, Fram Larvik – Fløy 3-0, Junkeren – Tromsdalen 0-1, Kongsberg – Strømsgodset 1-8, Korsvoll – Stabæk 1-4, Kristiansund FK – Molde 0-6, Lyn – Tromsø 0-7, Løten – Vålerenga 1-4, Spjelkavik – Aalesund 0-1, Tollnes – Odd 0-5, Valdres – Sogndal 1-5, Vardeneset – Viking 1-5, Ås – Sarpsborg 0-5, Åfjord – Rosenborg 0-3, Førde – Brann 0-0 e.o. (straffer 5-4), Brumunddal – Ull/Kisa 1-6, Elverum – Tynset 2-1, Flisa – Kongsvinger 0-1, Frøyland – Egersund 0-1, Fu/Vo – Asker 2-3, Gjøvik-Lyn – Raufoss 3-0, Godøy – Hødd 1-6, Harstad – Mjølner 0-1, KIL/Hemne – Nardo 1-2, Kolstad – Byåsen 0-2, Kråkerøy – KFUM Oslo 0-2, Kvik Halden – Ullern 3-1, Nesodden – Moss 0-6, Notodden – Lørenskog 3-1, Riska – Bryne 2-3, Skeid – Strømmen 1-3, Sola – Vidar 1-3, Sotra – Fana 1-3, Sparta Sarpsborg – Follo 2-0, Tertnes – Åsane 0-5, Trygg/Lade – Ranheim 0-2, Tønsberg – Oppsal 5-2, Vestfossen – Bærum 2-4, Vestsiden-Askøy – Nest Sotra 2-4, Ørn Horten – Kjelsås 0-3, Åkra – Vard Haugesund 0-3, Østsiden – Fredrikstad 2-3 e.o, Brattvåg – Florø 2-1 e.o., Charlottenlund – Levanger 3-4 e.o., Fyllingsdalen – Varegg 1-1 e.o. (straffer 2-4), Herd – Kristiansund BK 2-2 e.o. (straffer 4-2), Lillehammer – Nybergsund 3-2 e.o., Os – Lysekloster 2-4 e.o., Senja – Skjervøy 1-1 e.o. (straffer 10-9), Stjørdals-Blink – Strindheim 3-3 e.o. (straffer 4-3), Vigør – Jerv 1-2 e.o., Halsen – Sandefjord 0-8, Sandnessjøen – Mo 0-1, Salangen – Finnsnes 0-1, Eidsvold Turn – HamKam 0-0 e.o. (straffer 3-2).

Spilt tirsdag: Stord – Haugesund 1-8, Aurskog-Høland – Lillestrøm 1-4.

Spilles torsdag: Kirkenes – Alta, Donn – Start, Arendal – Vindbjart, Grorud – Pors, Holmen – Mjøndalen, Hønefoss – Frigg, Madla – Sandnes Ulf.