Meny

Tam og målløs start på landslagsåret

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landslaget i fotball stoppet tapsrekken på tre kamper, men klarte ikke å innlede året med en virkelig opptur da det ble 0-0 mot Estland torsdag.

Jo Inge Berget hadde to gode sjanser til å score årets første mål, mens Valon Berisha hadde den største alene med keeper. Mihkel Aksalu i hjemmemålet reddet hver gang. På en vanskelig bane maktet ikke Per-Mathias Høgmos menn å revansjere det forsmedelige hjemmetapet mot Estland for halvannet år siden.

– Mest misfornøyd er jeg med at vi ikke vant 1-0, for vi hadde sjanser til det. Mest fornøyd er jeg med at vi ga bort bare én sjanse, sa Høgmo,

Han byttet formasjon i pausen og spilte 4-5-1 i annen omgang. Etter suksess innledningsvis med to tidlige sjanser viste heller ikke det å være nøkkelen til suksess mot et hardt kjempende, men ikke spesielt imponerende hjemmelag.

– Endringen var planlagt. Vi ønsker å ha et alternativ i kvalifiseringen, og da våre indreløpere støtte på deres stoppere tok vi hele brodden av Estlands spill, sa landslagssjefen.

Kampen viste at Norge har en vei å gå for å bli konkurransedyktig når Tyskland og Tsjekkia står på motsatt banehalvdel i VM-kvalifiseringen i høst. Heller ikke Aserbajdsjan skjelver nok i buksene av det som ble vist i Tallinn.

Ole Kristian Selnæs og Fredrik Midtsjø fikk begge sin debut torsdag, Stefan Johansen og Alexander Søderlund fikk gullklokka. Dermed er det iallfall fire med grunn til å huske kampen med en viss glede. Dessuten var Rune A. Jarstein i sitt comeback i landslagsmålet god den ene gangen han ble satt på prøve.

Lyktes ikke

Det så lovende ut fra start. Tente norske spillere presset høyt, vant duellene og virket også komfortable med ballen. Norge kombinerte fint, men lyktes ikke med de avgjørende pasningene og slet med å komme til sjanser.

Før kampen sa Høgmo at dårlig utnyttelse av sjanser er lagets akilleshæl, men torsdag var problemet å skape sjansene. Planen var å spille mer direkte, men i stedet ble det for omstendelig, og Estlands forsvar rakk å komme i balanse.

– Vi må bli mer direkte. Vi må utnytte ubalanse mot motstanderen bedre. Vi kan ha ballen så mye vi vil, vi vinner ikke fotballkamper på det, sa Stefan Johansen.

Det ble Estland som fikk den første sjansen, da Andreas Raudsepp etter en snau halvtime ble spilt gjennom av Konstantin Vassiljev. Jarstein kom våkent ut og tok skuddet i kroppen.

Spissen Sergej Zenjov var en bakromstrussel med farten sin, og han ga det norske forsvaret en del hodebry, men flere muligheter fikk ikke Estland.

Sjanser

Det måtte en dødball til for å gi Norge 1-1 på sjansestatistikken til pause. I det 38. minutt vant Vegard Forren i lufta på Johansens hjørnespark, og Berget stusset ballen mot mål. En god redning av Aksalu hindret scoring.

I pausen la Høgmo om fra 4-2-3-1-formasjonen han brukte hele høsten i fjor og spilte 4-5-1 med Håvard Nordtveit (og siste halvtime debutanten Selnæs) som anker, Per Ciljan Skjelbred og Johansen som indreløpere.

– Vi ble bedre etter omleggingen, sa Johansen.

Med mer direkte spill kom også sjansene tettere. Berget tvang Aksalu til en god redning etter veggspill med Berisha i det 52. minutt. Sju minutter senere kom Berisha til en enda større sjanse da Johansen flikket ham alene med keeper, men Aksalu vant også den duellen.

Etter en god norsk start på omgangen døde det hen, med lavt tempo og lite konstruktivt spill. Og målet som kunne varmet tilskuerne i kulda kom aldri.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus