FIFA sparker generalsekretær Valcke

<p>Jerome Valcke har fått sparken som generalsekretær i FIFA.</p>
Jerome Valcke har fått sparken som generalsekretær i FIFA. Foto: Steffen Schmidt / Epa

Jerome Valcke (55) har fått sparken som FIFAs generalsekretær.

«FIFAs krisekomité besluttet 9. januar 2016 å avskjedige Jerome Valcke fra stillingen som generalsekretær med umiddelbar virkning. Jerome Valcke er derfor ikke lenger generalsekretær i FIFA», skriver organisasjonen i en pressemelding.

Valcke er anklaget for blant annet ulovlig billettsalg og har vært permittert fra jobben siden 17. september i fjor. 8. oktober ble han utestengt fra fotballen i 90 dager, en sanksjon som ble utvidet med ytterligere 45 dager tidligere denne måneden. Franskmannen har hele tiden hevdet sin uskyld.

– Ikke uventet

Forrige uke ble det kjent at det etterforskende kammeret i FIFAs etiske komité anbefalte å utestenge Valcke fra fotballen i ni år. Komiteen foreslo også en bot på nærmere 900.000 kroner (100.000 sveitserfranc).

– Dette er ikke uventet og er en naturlig følge av kravene om at Sepp Blatter og Michel Platini utestenges fra fotballen for all framtid. Jerome Valcke har vært Sepp Blatters løpegutt og lakei i mange år. Jerome Valcke har tidligere fått sparken fra FIFA og vært involvert i svindel før, sier idrettspolitisk ekspert Andreas Selliaas til Sporten.com.

Bakgrunn: Flere FIFA-topper pågrepet i storaksjon i Sveits

Siden 2007

Valcke har jobbet som generalsekretær i den skandalerammede organisasjonen siden 2007. Den gangen ble han foreslått av sin nære venn Sepp Blatter.

I juli uttalte Valcke at han kom til å trekke seg fra FIFA så snart Blatters etterfølger som president er valgt. Tyske Markus Kattner overtar Valckes oppgaver fram til en ny generalsekretær er ansatt.

FIFA er under etterforskning av både amerikanske og sveitsiske myndigheter. Blatter og Michel Platini er utestengt i åtte år. Begge har anket dommen. Det har også det etterforskende kammeret i FIFAs etiske komité gjort, men de ønsker utvidede straffer for fotballtoppene.

Les også:

Store sponsorer stiller knallharde krav til FIFA

Michel Platini gir opp å bli FIFA-president

Høgmo: – Viktig å rydde opp i FIFA

Slik har FIFA-skandalen utviklet seg siden mai:

* 27. mai: Sveitsisk politi, i samarbeid med FBI, pågriper sju FIFA-delegater i en razzia på et luksushotell i Zürich. Mistankene gjelder hvitvasking og bedrageri. Totalt siktes 14 personer.

* 28. mai: Skandalen blir verdenspolitikk når Russlands president Vladimir Putin kritiserer USA for å ha blandet seg i saker landet ikke har noe med. Samtidig innledes FIFA-kongressen i Zürich.

* 29. mai: Sepp Blatter gjenvelges som president til tross for skandalen. Utfordreren prins Ali bin Al Hussein fra Jordan erklærer seg slått etter den første stemmerunden.

* 2. juni: Sepp Blatter offentliggjør at han trekker seg, men at han først vil gjøre det ved en ekstraordinær kongress. Beskjeden kommer timer etter at New York Times publiserte en sak hvor de hevdet at Blatters nærmeste, generalsekretær Jerome Valcke, var innblandet i skandalen.

* 3. juni: Etterforskerne offentliggjør et forhør der tidligere FIFA-styremedlem Chuck Blazer, en av Blatters nærmeste allierte, erkjenner at han tok imot betaling forbindelse med at Sør-Afrika ble valgt til VM-vert i 2014. Siden har han samarbeidet med amerikanske myndigheter. Flere medier melder at FBI også etterforsker Blatter.

* 20. juli: FIFA forteller at en ny president skal bli valgt på en ekstraordinær kongress 26. februar i Zürich. Samtidig tvinges Blatter til å avbryte pressekonferansen da en mann kaster sedler på sveitseren.

* 29. juli: UEFA-president Michel Platini lanserer seg som presidentkandidat.

* 3. august: Blatter offentliggjør at han trekker seg som medlem i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

* 10. september: FIFA presenterer en handlingsplan som har til hensikt å komme til bunns i organisasjonens problemer. Blant annet foreslås det en makstid på tolv år i FIFA.

* 18. september: FIFAs generalsekretær, Jerome Valcke, som er blitt beskrevet som Blatters nærmeste, permitteres fra stillingen. Franskmannen anklages for å ha solgt billetter svart under VM i 2014.

* 25. september: Den sveitsiske påtalemyndigheten forteller at Sepp Blatter er mistenkt for korrupsjon. Blatter har utført en ureglementert pengetransaksjon til Platini på rundt 17 millioner kroner.

* 28. september: Dager senere sender Blatter og Platini ut en pressemelding hvor det hevdes at pengene var for arbeid Platini utførte for FIFA i 1998 og 2002. Den siste utbetalingen på 17 millioner kroner ble gjort i 2011. Blatter insisterer på at han fortsatt kommer til å gå av etter presidentvalget i februar.

* 2. oktober: To av FIFAs største sponsorer, Coca-Cola og McDonalds, krever at Blatter går av umiddelbart.

* 7. oktober: Trykket på FIFA-toppene øker da det blir kjent at den etiske komiteen vil utestenge Blatter i 90 dager.

* 8. oktober: FIFAs etiske komité utestenger Blatter og Platini i 90 dager. I tillegg utestenges Chung Mong-joon, en av presidentkandidatene, i seks år. Også generalsekretær Jerome Valcke blir utestengt i 90 dager.

* 3. desember: Over et dusin personer tilknyttet FIFA pågripes i en aksjon gjennomført av sveitsisk politi.

* 17. desember: Sepp Blatter møter til høring i FIFAs etiske komité.

* 18. desember: Michel Platini boikotter høringen med komiteen og sender sine advokater i sitt sted.

* 21. desember: FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini utestenges fra all fotball i åtte år. De bøtelegges henholdsvis 50.000 og 80.000 sveitserfranc.

* 10. januar: Sepp Blatter anker den åtte år lange utestengelsen.

* 12. januar: Michel Platini anker sin utestengelse.

* 13. januar: Jerome Valcke får sparken som FIFAs generalsekretær.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus