Platini står foran et liv i usikkerhet

Michel Platini går en usikker framtid i møte, i alle fall med tanke på fotball. Han klamrer seg foreløpig til presidentjobben i Det europeiske fotballforbundet (UEFA).
Michel Platini går en usikker framtid i møte, i alle fall med tanke på fotball. Han klamrer seg foreløpig til presidentjobben i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Foto: Denis Balibouse / Reuters

Michel Platini klynger seg til håpet om at han vil fortsette å ha kontroll over pengemaskinen Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har innsett at han aldri kommer til å bli president i FIFA etter Sepp Blatter, for den åtte år lange utestengelsen han har fått, tvinger ham til å gi opp tanken om å drive valgkamp eller bli valgbar i det internasjonale forbundet.

Han er sint og beskylder Blatter for å ha gjort ham til en fredløs i internasjonal fotball. Han sier at han ikke vet hvor han er på vei, etter at han ga opp tanken på å bli Blatters arvtaker på toppen av FIFA.

Den 60 år gamle franske fotballegenden fortsetter inntil videre som president i UEFA, men med et kommende EM til sommeren og enda raskere finale i mesterligaen, må UEFA snart ta stillingen til Platini-saken. Det må ganske snart komme en avgjørelse om lederskapet i Det europeiske fotballforbundet.

– Dersom jeg, når dette er over, bare kommer til å bli suspendert i et par måneder, kommer jeg til å fortsette som UEFA-president. Dersom det ikke skjer, kommer jeg til å satse på å ta over en klubb. Jeg er ikke så veldig bekymret, sier Platini til sportsavisen L'Equipe.

Les også: Platini gir opp å bli FIFA-president

Penger til besvær

Platini har sittet på toppen i UEFA siden 2007, men en utbetaling på to millioner sveitserfranc (vel 17 millioner kroner) fra Blatter til den franske legenden, har skapt problemer. Dette skulle angivelig være betaling for tjenester Platini gjorde for FIFA i perioden rundt årtusenskiftet, men dokumentasjonen på dette har vært vanskelig å få tak i.

Pengene ble overført i 2011.

– Når jeg trekker meg fra kampen om å bli president i FIFA, kommer det av at jeg kommer til å ofre all min tid på å bli renvasket, sa Platini da han ga opp å nå toppen i FIFA.

Han har varslet å saksøke det internasjonale forbundet både i Idrettens voldgiftsrett (CAS) og i sveitsisk rett. Det betyr at han uansett ikke ville hatt særlig tid til å drive valgkamp for FIFA-vervet.

Han ble gjenvalgt som UEFA-leder i 2015, men foreløpig er det usikkert hva dette forbundet tenker seg videre. Til nå er det spanske Angel Maria Villar Llona som har ledet møtene.

Les også: Putin mener Blatter fortjener fredsprisen

Foreløpig tyst

I UEFA er det foreløpig helt tyst med tanke på hva forbundet vil gjøre med sin suspenderte president. Han er ikke på agendaen til styremøtet i Nyon 21. og 22. januar, men saken hans kan bli behandlet på et ekstra styremøte 25. februar.

Dersom det skjer, kan UEFA bestemme at en ny president skal velges på kongressen 3. mai, en måned før fotball-EM starter. Foreløpig er dette bare spekulasjoner.

I 1984 løftet Platini vinnertrofeet for Frankrike etter EM-seieren den gangen, men dersom suspensjonen blir opprettholdt, er det ikke sikkert han en gang får være til stede til sommeren.

– Jeg har virkelig kjempet og slitt for at Frankrike skulle få dette mesterskapet. Det som har skjedd er at jeg er blitt nektet å være til stede på trekningen. Snart nekter de meg nok å være til stede i det hele tatt, men jeg kan forsikre at jeg skal være der, sier Michel Platini, en svært bitter og temmelig sint tidligere visepresident i FIFA, som inntil videre klamrer seg til jobben som president i Det europeiske fotballforbundet.

Les også: FIFA-leder: Korrupsjon satt i system i organisasjonen

Personvernpolicy