Hareide får toårskontrakt med Danmark

Se opptaket av presentasjonen av Åge Hareide som ny landslagssjef for Danmark.

Åge Hareide (62) ble torsdag presentert som ny landslagssjef for Danmark. Han har skrevet under en toårskontrakt med mulighet for forlengelse i ytterligere to år, ifølge Ritzau.

Åge Hareide:

  • Alder: 62 (født 23. september 1953 i Hareid)
  • Yrke: Fotballtrener
  • Jobb: Sannsynligvis ny dansk landslagssjef i fotball
  • Tidligere klubber som trener: Molde, Helsingborg (Sverige), Brøndby (Danmark), Rosenborg, Örgryte (Sverige), Viking, Malmö FF.
  • Norsk landslagssjef 2004-2008.
  • Klubber som spiller: Hødd, Molde, Manchester City, Norwich.
  • Landskamper/mål: 50/5.
  • Aktuell: Blir ifølge danske medier Morten Olsens arvtaker som dansk landslagssjef i fotball.

Hareide stilte sammen med DBU-direktør Claus Bretton Meyer på en pressekonferanse i Parken i København.

Dermed forlenger Hareide trenerkarrieren ytterligere noen år – til tross for at han i 2013 erklærte at epoken som fotballtrener definitivt var over. Den gang hadde han et halvt års vikariat som Helsingborg-trener bak seg.

– Jeg trodde jeg var ferdig, men det gikk ikke. Jeg ville oppleve 90 minutter fra sidelinjen igjen, sa Hareide.

Syv år etter at han trakk seg som norsk landslagssjef er én av Norges mest meritterte fotballtrenere klar for et nytt landslagseventyr. Sunnmøringen har vært koblet til Danmark-jobben i lang tid.

– Jeg er stolt, glad og ydmyk over å bli dansk landslagstrener og å ta over etter Morten Olsen, som jeg kjenner personlig og som har vært en stor trener for det danske landslaget, sier Hareide i en pressemelding.

Lukrativt

Den norske 62-åringen har i lang tid vært koblet til jobben som dansk landslagssjef. Han ledet svenske Malmö FF for siste gang tirsdag. Laget tapte da hele 0-8 mot Real Madrid i mesterligaen.

Åge Hareide førte MFF til ligagull i sin første sesong som sjef og ledet i tillegg laget inn i mesterligaens lukrative gruppespill. Serietittel ble det ikke 2015-sesongen, men for annet år på rad har Malmö-fansen fått oppleve mesterligafotball i Skåne.

Totalt har de to mesterligaeventyrene under Hareides ledelse, samt spillersalg, generert mer enn 500 millioner kroner til klubbkassa.

Nå tar Hareide den korte turen over Öresundsbroen, til det som vil bli hans nye kontor i DBUs lokaler. Der får 62-åringen jobben med å gjenreise et såret dansk landslag. Laget mislyktes i å kvalifisere seg til neste sommers EM-sluttspill.

Det smertefulle nederlaget for Zlatan Ibrahimovic og Sverige i omspillskampene skal revansjeres i den kommende VM-kvalifiseringen. Veien mot sluttspillet i Russland i 2018 starter allerede neste høst. Motstandere i gruppespillet er Romania, Polen, Montenegro, Armenia og Kasakhstan.

Bakgrunn: Hareide slutter i Malmö, taus om fremtiden

Kjente forhold

I Danmark vil Hareide komme til omgivelser som på ingen måte er ukjente. Fra 2000 til 2002 var 62-åringen trener i Brøndby i tre sesonger og førte København-klubben til ett ligagull og to sølv.

I et intervju med den danske storavisen Politiken tidligere i høst snakket Hareide varmt om det danske landslagets fremtid.

– Danmark er langt fremme i landslagsfotballen i Europa, og talentmassen er imponerende, sa han – og tilføyde:

– Det er et generasjonsskifte på gang. Mange dyktige og godt skolerte unge spillere kommer opp og vil prege landslaget i årene som kommer. Vi så det gode U21-laget under EM-sluttspillet sist, og Danmark har mange spillere å velge mellom for en trener.

Nå får Hareide selv jobben med å bygge et slagkraftig landslag med disse spillerne som utgangspunkt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus