FBI har kastet sine øyne på Sepp Blatter

Amerikanske FBI skal ha kastet sine øyne på Sepp Blatter (til høyre) og undersøker hans rolle i en bestikkelsesskandale fra 1990-tallet. Her er han sammen med UEFA-president Michel Platini som også er under etterforskning for korrupsjon. Foto: Ruben Sprich (Reuters / NTB scanpix)
Amerikanske FBI skal ha kastet sine øyne på Sepp Blatter (til høyre) og undersøker hans rolle i en bestikkelsesskandale fra 1990-tallet. Her er han sammen med UEFA-president Michel Platini som også er under etterforskning for korrupsjon. Foto: Ruben Sprich (Reuters / NTB scanpix)

BBC skriver at marketingselskapet ISL betalte flere FIFA-ledere under bordet på 1990-tallet, og et brev skal vise at Blatter hadde kjennskap til bestikkelsene.

Derfor har amerikanske FBI nå kastet sine øyne på den suspenderte FIFA-presidenten for alvor. Det er snakk om en korrupsjonsskandale i 100 millioner dollar-klassen (850 millioner kroner), og amerikanske myndigheter vil til bunns i hvilken rolle Blatter skal ha spilt i denne saken.

Blant dem som skal ha fått utbetalt penger er tidligere president i Det internasjonale fotballforbundet, brasilianeren João Havelange, samt tidligere styremedlem i FIFA, Ricardo Teixeira. Bestikkelsene dreier seg om salg av TV-rettigheter på 1990-tallet.

Les også: Store sponsorer stiller knallharde krav til FIFA

Blatter forgjenger

Havelange var FIFA-president fra 1974 til 1998, da Sepp Blatter overtok. De to jobbet tett sammen, for Blatter satt som generalsekretær i FIFA fra 1991 til han overtok som president i 1998.

BBC melder at det er funnet et brev skrevet av Havelange som omtaler bestikkelsene og de pengene som ble utbetalt, og i brevet skriver brasilianeren angivelig at «Blatter hadde fullstendig kjennskap til alle aktiviteter».

Nå bruker FBI dette brevet som del i en forespørsel om assistanse og hjelp fra sveitsiske myndigheter, som allerede har hendene fulle med saker om og rundt FIFA.

Blatter er foreløpig suspendert i 90 dager sammen med UEFA-president Michel Platini. Formelt er sveitseren fortsatt FIFA-president, men han skal gå av på en ekstraordinær kongress 26. februar neste år. Da skal etterfølgeren hans velges, i et forsøk på å reformere organisasjonen og få ryddet opp i alle tvilsomme aktiviteter flere av organisasjonens toppledere er anklaget for.

Les også: FIFA vil utestenge Platini på livstid

Ingen kommentar

BBC har forsøkt å kontakte Blatter, men sveitseren nekter å gi noen kommentar til denne siste saken som er dukket opp. Foreløpig har han mer enn nok med å forklare og forsvare seg mot de korrupsjonsanklagene han er stilt overfor i forbindelse med en pengeoverføring til Platini i 2011.

Det ble overfør 17,2 millioner norske kroner, angivelig for arbeid Platini gjorde for FIFA rundt årtusenskiftet.

Nå skal det visstnok foreligge en rapport til UEFA-styret om denne saken, og Platinis advokater mener denne rapporten kan være med på å få Platini av kroken i denne saken.

Franskmannen vil gjerne overta etter Blatter på toppen av FIFA, men foreløpig ligger han dårlig an. Han har mistet mye av troverdigheten sin etter at han ble blandet inn i saken med alle millionene Blatter overførte til ham, en overføring som også har medvirket til at han er suspendert for inntil 90 dager.

Les også:

FIFA-leder: Korrupsjon satt i system i organisasjonen

FIFA: Blatter og Platini bør straffes

Heiberg: – Ante at FIFA-ballongen måtte sprekke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus