FIFA-topper pågrepet i storaksjon

To visepresidenter i FIFA er blant de pågrepne i en større aksjon mot organisasjonen i Sveits torsdag.

De to er Alfredo Hawit (64) fra Honduras og Juan Ángel Napout (57) fra Paraguay. Førstnevnte er president i CONCACAF, forbundet for nord- og mellomamerikansk fotball, mens Napout er CONMEBOL-president, forbundet i Sør-Amerika.

Begge er visepresidenter i FIFA og en del av eksekutivkomiteen som har hatt reformmøter i Zürich siden onsdag.

– De høytstående FIFA-delegatene er mistenkt for å ha tatt imot penger i forbindelse med salg av tv-rettigheter til fotballturneringer i Latin-Amerika og VM-kvalifiseringskamper, skriver det sveitsiske justisdepartementet i en pressemelding. FIFA bekreftet selv navnene på de to visepresidentene.

New York Times skrev torsdag morgen at mer enn tolv personer tilknyttet FIFA var pågrepet av sveitsisk politi. Organisasjonen bekreftet senere opplysningene.

– FIFA er klar over aksjonen som er initiert av amerikanske myndigheter. FIFA vil fortsatt samarbeide fullt ut med den amerikanske etterforskningen, som er tillatt ifølge sveitsisk lov, og også samarbeide med den sveitsiske etterforskningen, ledet av statsadvokaten, skriver forbundet i en uttalelse til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge avisens kilder i politiet vil de pågrepne siktes for utpressing, hvitvasking og svindel. De nye pågripelsene rammer i første rekke representanter fra Sør- og Mellom-Amerika, skriver den amerikanske avisen.

Les også: Store sponsorer stiller knallharde krav til FIFA

Luksus

Noen av pågripelsene skal ha skjedd på det samme luksushotellet hvor det ble gjennomført razzia og flere pågripelser i mai. Sveitsisk politi skal ha tatt seg inn på hotellet Baur au Lac rundt klokken seks. Ifølge en ansatt på hotellet ble gjestene bedt om å forlate hotellet på grunn av «en ekstrem situasjon».

Det er amerikanske myndigheter som leder etterforskningen, men det var sveitsisk politi som gjennomførte aksjonen torsdag morgen.

Verken Sepp Blatter, FIFAs suspenderte president, eller generalsekretær Jérôme Valcke, også han suspendert, var blant de pågrepne.

FIFAs eksekutivkomité er i disse dager i Zürich for å diskutere reformer i den skandalerammede organisasjonen. Aksjonen skjedde timer før dag to av samlingen skulle starte. De 40-50 delegatene var onsdag kveld ute på luksusrestauranten Sonnenberg for en storslått middag.

Les også: FIFA vil utestenge Michel Platini på livstid

Dobler antallet

Dersom over et dusin nye personer siktes i den korrupsjonsskandalen, stiger antallet siktede til nesten det dobbelte.

I mai ble 18 personer fra 12 land siktet i den omfattende skandalen som ble rullet opp like før presidentvalget. Sepp Blatter ble gjenvalgt, men måtte få dager senere trekke seg.

Det skal holdes ekstraordinær kongress 26. februar hvor det viktigste punktet på agendaen er å velge ny president.

Les også:

FIFA bekreftet syv presidentkandidater

Ronaldo: – Jeg er ikke smart nok til å bli FIFA-president

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus