Store sponsorer stiller knallharde krav til FIFA

Sepp Blatter ble valgt for en femte periode i mai i år, før han noen dager senere trakk seg. Hans etterkommer blir valgt på en ekstraordinær kongress 26. februar neste år.
Sepp Blatter ble valgt for en femte periode i mai i år, før han noen dager senere trakk seg. Hans etterkommer blir valgt på en ekstraordinær kongress 26. februar neste år.

Sponsorer som Visa, Adidas, Coca-Cola og McDonald's, for å nevne noen, har sett seg leie på alle skandalene i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Nå har de aller fleste av de største sponsorene gått sammen om å stille knallharde krav til organisasjonen, krav som helt sikkert kommer til å bli tatt til følge. Når de største bidragsyterne taler med samme stemme, tvinger de nærmest FIFA-styret til å lytte.

Sponsorene er helt på linje med dem som mener og krever at FIFA trenger å gjennomgå store reformer, for å få den delvis korrupte og skakkjørte skuta på rett kjøl igjen.

Men sponsorene nøyer seg ikke med det. De vil i tillegg at det nedsettes en uavhengig kontrollkomité som skal passe på at nødvendige reformer virkelig blir gjennomført.

Dette offentliggjorde de største sponsorene i et åpent brev til FIFA-styret, som skal ha møte senere denne uken.

Les også: FIFA bekreftet syv presidentkandidater

Jobber på spreng

Det er François Carrard som er leder for reformkomiteen i FIFA, og det er hans oppgave å bringe kravene fra sponsorene videre til både komiteen og styret i verdens mektigste fotballorganisasjon.

Onsdag og torsdag vil Carrard informere FIFA-styret om de forslagene som blir anbefalt, og etter at styret har fått de nye forslagene presentert, vil det offentliggjøre sin beslutning.

Reformkomiteen har gått ut med noen av sine foreløpige forslag. Det skjedde i forrige måned. Da ble det, blant annet, foreslått en øvre aldersgrense på 74 år i organisasjonen, og det ble også foreslått at presidenten ikke kan velges for mer enn tre perioder.

Til sammenligning ble Sepp Blatter valgt for en femte periode i mai i år, før han noen dager senere trakk seg. Hans etterkommer blir valgt på en ekstraordinær kongress 26. februar neste år.

Les også: FIFA vil utestenge Michel Platini på livstid

Kvalitetskontroll

Ballen begynte for alvor å rulle i mai i år, da etterforskning gjort av amerikanske myndigheter førte til at 14 FIFA-ledere og noen markedsfolk ble arrestert i Sveis anklaget for korrupsjon. Etter det «ballet» det på seg, og nå er både Blatter og Michel Platini (UEFA-presidenten) utestengt for 90 dager, anklaget for det samme etter en pengeoverføring til Platini på vel 17 millioner kroner.

«Vi er kjent med det positive arbeidet reformkomiteen i FIFA er i ferd med å gjøre, men vi mener fortsatt at det er behov for en uavhengig kontrollkomité», skriver sponsorene i brevet sitt.

De ber med andre ord om en kvalitetskontroll av det arbeidet både reformkomiteen og FIFA-styret er i ferd med å gjøre.

Forslaget til reformer i organisasjonen skal legges fram på kongressen i februar neste år. Der skal alle de 209 medlemslandene ta stilling til forslagene som kommer på bordet. I tillegg skal det velges ny president.

Les også: Ronaldo: – Jeg er ikke smart nok til å bli FIFA-president

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus