Meny

Start vant slaget om Sørlandet

Start sikret eliteseriespill også neste sesong med 3-1-seier over Jerv. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)
Start tok sin første seier på 17 kamper og sikret eliteseriespill neste sesong med 3-1-seier hjemme mot Jerv onsdag.

Sørlandet har aldri før sett en så stor og viktig kamp mellom to av landsdelens klubber. Eliteserieplass og retten til å kalle seg Sørlandets beste fotballklubb var gevinsten.

Start hadde desidert mest å tape, mens Jerv hadde alt å vinne. Selvtilliten til hjemmelaget ble ikke bedre av å tenke på at forrige seier kom 4. juli. Siden hadde laget spilt hele 16 oppgjør uten å være best i målprotokollen.

– Det er nesten umulig å beskrive dette. Vi har vært under et så utrolig stort press de siste dagene, og så er det utrolig deilig å vinne dette. Det har vært utrolig tøft mentalt, men vi var bestemt på at vi skulle klare det, sa matchvinner Espen Børufsen til TV 2 etter kampen.

Les også: Jerv kjempet seg til viktig uavgjort i opprykkskamp mot Start

Likevel trengte ingen av lagene å vinne selve kampen. Med 1-1-resultat i Grimstad, ville 0-0 holdt for Start hjemme i Kristiansand. Jerv måtte ha minst ett mål for å sikre eliteseriespill. Med to scoringer til Jerv, ville onsdagens verter være nødt til å score tre ganger for å vinne sammenlagt.

Starts og Jervs spillere og supportere sto foran et drama og en ramme man sjelden opplever i norsk klubbfotball.

– Det var en fantastisk seier for Start. Vi har fått mange slag i trynet, men vant på den viktigste dagen. Det har vært en tøff påkjenning som har vart over tid, sa Start-trener Bård Borgersen.

Tabbe

Første omgang var en jevn affære foran en fullsatt arena. De fleste ble nok skuffet over den lave kvaliteten det meste av de første 45 minuttene inneholdt. Det var tydelig at mye som sto på spill i Kristiansand. Omgangen så ut til å ebbe ut i 0-0, men ut av ingenting tok Start ledelsen fire minutter før pause.

Vertene tok et lurt innkast. Daniel Aase gikk innover i banen med ballen og la til rette for Andreas Hollingen med en flott pasning. Den utlånte Molde-spilleren klemte til fra 20 meter, og keeper Øyvind Knutsen rakk ikke frem til nærmeste hjørne. Start-fansen ble sendt til himmels, men utgangspunktet var fortsatt nesten likt for Jerv, austegdene måtte score. Det gjorde de bare minutter senere.

En ball ble spilt i bakrom mot Denny Antwi. Start-stopper Alex DeJohn forsøkte å takle unna ballen, men bommet og slapp Jerv-spissen alene gjennom med målvakt Håkon Opdal. Alene med den tidligere Brann-keeperen var ghaneseren iskald og utlignet til 1-1.

– Vi var godt forberedt. Utover i annen omgang viste vi at vi har mer inne enn Jerv. Jeg var trygg på at vi etter hvert kom til å ta det, sa Opdal.

Børufsen avgjorde

Målrushet fortsatte bare fire minutter etter sidebyttet. Jerv-stopper Nils Petter Andersen stusset ballen bakover i duell med Mads Stokkelien. Børufsen var våken, tok ballen, gikk innover i banen og smelte den i nettet bak Knutsen.

– Vi så ut som et annet lag i annen omgang. Da klarte vi å ta ned ballen og spille. Da er vi mye bedre enn dem, sa Børufsen.

For Jerv var situasjonen bedre på 1-2 enn på 0-1. Et nytt mål ville gitt laget overtaket på bortemålsregelen.

Hjemmelaget kjørte på for ett nytt mål like etter å ha tatt føringen igjen, men fikk ikke presset inn nettkjenningen som ville ha punktert kampen.

Utover i omgangen kom Jerv til flere og flere muligheter, men oppofrende forsvarsspill fra Start hindret utligning og fullstendig krise. Det siste kvarteret la Start-trener Borgersen om til fem spillere bak for å ri i land seieren, noe som var vellykket.

Til tross for å ha scoret i sluttminuttene i fire kamper på rad, klarte ikke Jerv å mobilisere denne gangen og blir værende i 1. divisjon også neste sesong, for på en kontring punkterte DeJohn kampen. Amerikaneren stormet fremover fra midtstopperposisjon og ble spilt alene med keeper. Forsvareren var nådeløs og banket ballen i nettaket til 3-1.

– Dette skaper masse positiv energi til neste sesong, sa Opdal.

Les også: RBK-dobbel ga etterlengtet trønderfest

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus