Blatter tror han kan bli sittende på FIFA-tronen

Sepp Blatter satser på at han kan bli sittende som president også etter den ekstraordinære kongressen i februar neste år. Det hevder i alle fall en av hans tidligere talsmenn.
Sepp Blatter satser på at han kan bli sittende som president også etter den ekstraordinære kongressen i februar neste år. Det hevder i alle fall en av hans tidligere talsmenn. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Sepp Blatters dager i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) behøver ikke være over 26. februar neste år, da hans etterfølger etter planen skal velges.

Nå sier 79-åringen at han ikke føler seg sikker på at noen kommer til å bli valgt på den ekstraordinære kongressen, og dersom ikke de 205 medlemslandene klarer å enes om en kandidat som kan fylle hans sko, er sveitseren innstilt på å fortsette.

Det har han sagt i et internt møte i FIFA, hvis vi skal tro hans tidligere talsmann Klaus Stöhlker.

Blatter er under etterforskning av sveitsiske myndigheter for en tvilsom utbetaling til UEFA-president Michel Platini, og han skal også ha solgt TV-rettigheter til Det karibiske fotballforbundet for en altfor lav pris. Det siste er en sak som går tilbake til 2005.

Trakk seg

Etter at Blatter var gjenvalgt som president i FIFA for en femte periode i juni, gikk det noen få dager før han varslet at han ville trekke seg i februar neste år. Det skjedde i kjølvannet av skandalen som førte til at 14 medarbeidere i FIFA-systemet ble arrestert og siktet for korrupsjon og økonomiske misligheter.

Men Blatter underskrev aldri noe papir som sa at han ville trekke seg tilbake, og nå er det ting som kan tyde på at han ikke er så interessert i å gi seg som president likevel, skal vi tro Stöhlker.

– Han er president og ingen kandidat, men dersom ingen av dem som stiller klarer å vinne, kan det tenkes at han kommer til å fortsette. Han har sagt internt i FIFA at han er innstilt på det, sier den tidligere talsmannen.

Det som kan skje, er at kongressen ikke vil godkjenne valget. Det kan komme et forslag om å droppe hele saken, og da kan Blatter få fornyet tillit.

Det er også slik at dersom det bare er en kandidat, kan medlemslandene stemme «ja» eller «nei». Det kan åpne for at kandidaten ikke blir valgt.

– Ingen kommentar

En talsmann for FIFA ville ikke kommentere uttalelsene Stöhlker kommer med.

– Det som er klart er at Stöhlker ikke har noen formell rolle som talsmann eller representant for Blatter i rollen som FIFA-president. Derfor kan jeg ikke kommentere dette, sa FIFA-talsmannen.

Han sa imidlertid at Blatter føler han har sterkt støtte i FIFA-styret, og han kommer til å fortsette å utøve sine plikter som president i organisasjonen med lange dager på kontoret. Han er fortsatt innstilt på å gi alt for organisasjonen.

Det som kan velte Blatters planer er at etterforskningen gjør det umulig for ham å bli sittende. Han kan bli suspendert av FIFAs etiske komité sammen med UEFA-president Michel Platini, som også er trukket inn i skandalen etter utbetalingen på to millioner sveitserfranc i 2011.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus