Blatter siktet og mistenkt for økonomisk kriminalitet

Sepp Blatter er mistenkt for økonomisk kriminalitet.
Sepp Blatter er mistenkt for økonomisk kriminalitet. Foto: Fabrice Coffrini / Afp

Sveitsisk påtalemyndighet har tatt ut siktelse for kriminelt vanstyre og underslag mot FIFA-president Sepp Blatter. Han ble avhørt fredag.

Sveitsisk politi gjennomførte en razzia i hovedkvarteret til det internasjonale forbundet samt i Blatters kontor, og det ble beslaglagt data. Blatter måtte forklare seg etter et styremøte i FIFA.

Han er mistenkt for å ha foretatt en tvilsom utbetaling på 2 millioner sveitsiske franc (17,3 millioner norske kroner) til president Michel Platini i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Han skal også ha underskrevet en kontrakt i 2005 med det karibiske fotballforbundet, som var ugunstig for FIFA.

– Hovedkvarteret til FIFA og Blatters kontor er blitt gjennomsøkt. Vi har sikret relevant materiale, fortalte den sveitsiske påtalemyndigheten i en pressemelding.

En kilde hos påtalemakten sier Platini har bidratt med informasjon til etterforskningen. Franskmannen stiller som presidentkandidat i FIFA neste år.

Saken startet i mai

Denne saken, som nå foreløpig har endt med at det også er reist siktelse mot FIFAs øverste leder, startet i mai måned. Allerede da fortalte amerikanske og sveitsiske myndigheter at Det internasjonale fotballforbundet og flere av dets ledere og tillitsvalgte ble etterforsket for korrupsjon av den mest alvorlige graden.

Det ble understreket at etterforskningen også omfattet tildelingen av VM-sluttspillene både i 2018 til Russland og 2022 til Qatar.

14 fotballedere og markedsføringsansvarlige ble fengslet og kom i politiets søkelys, men Sepp Blatter var ikke blant dem. Han ble ikke navngitt som mistenkt før fredag. 79-åringen har vært øverste leder for organisasjonen siden 1998.

Han har selvfølgelig nektet for at ha gjort noe klanderverdig eller direkte galt i denne saken.

Den aldrende FIFA-presidenten skulle møte pressen fredag, men pressekonferansen ble avlyst etter først å ha blitt utsatt en time. Sveitserens høyre hånd, Jerome Valcke, ble nylig suspendert og fratatt alle sine oppgaver etter mistanke om korrupsjon.

Platini sentral

I den saken som nå etterforskes i sin fulle bredde mot Blatter, er det ingen tvil om at franskmannen Michel Platini, presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), er svært sentral.

Samtidig med at Blatter ble avhørt, ble også franskmannen, som er storfavoritt til å overta som president i FIFA etter sveitseren, bedt om å gi informasjon. Platini skal ha gitt de sveitsiske etterforskerne relevant og god informasjon om den saken det er satt søkelyset på.

Utbetalingen til Platini fra Blatter og FIFA skal ha blitt foretatt i 2011, og den skal ha dreid seg om arbeid Platini gjorde for FIFA mellom januar 1999 og juni 2002. Hva slags arbeid det er snakk om, er det foreløpig ikke sagt noe om.

Amerikanske påtalemyndigheter har foreløpig ikke villet gi noen kommentarer til den siste utviklingen i denne saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus