Mortensen sendte Sarpsborg til Ullevaal

Sarpsborg vant duellen mot Viking i Stavanger torsdag. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)
Sarpsborg vant duellen mot Viking i Stavanger torsdag. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Sarpsborg slo Viking 1-0 i torsdagens cupsemifinale etter ekstraomganger og ødela for et festklart Stavanger-publikum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var tydelig at mye sto på spill på Viking stadion torsdag kveld. Viking ønsket å komme ut av skyggenes dal for første gang siden cuptriumfen mot Bryne i 2001. Kun en bronse i 2007 har det blitt etter det.

Sarpsborg ønsket på sin side å ta et nytt steg mot det første trofeet i klubbens historie. De var nære da det ble tap i cupfinalen mot Aalesund i 2011.

Foran 12.942 tilskuere åpnet begge lagene nervøst i den første omgangen.

Ingen semifinale i Norge har hatt flere folk på arenaen på 2000-tallet og trykket var stort.

Sjansefattig første omgang

Både Viking og Sarpsborg var likevel konsentrerte fra første spark. Det defensive var helt klart mest i tankene. De første 45 minuttene var preget av høy intensitet, men mulighetene uteble og det sto 0-0 til pause.

I annen omgang hevet Viking seg umiddelbart. Vertene var plutselig et hakk hvassere enn sine gjester. Hjemmelagets spillere brøt på midtbanen og satte fart fremover flere ganger de første ti minuttene. Suleiman Abdullahi hadde en ball i nettet, men ble korrekt avvinket for offside.

Les også: Vil­hjálm­s­­son sendte Rosenborg til cup­­fi­­na­­len

Etter annulleringen roet tempoet seg litt. Sarpsborg fikk oppgjøret inn i sitt spor de påfølgende minuttene, men det siste kvarteret overtok Viking fullstendig.

Rogalendingene spilte seg til flere store sjanser. Kieffer Moore hadde to muligheter med hodet. Første headet han utenfor fra tre meter, før han akkurat ikke fant Jón Dadi Bödvarsson foran mål.

Sarpsborg kom mer med rett før fulltid. Østfoldingene gjorde hjemmepublikummet urolig, men det ble ekstraomganger.

Mortensen matchvinner

I spilleforlengelsen hadde Patrick Mortensen en gigantmulighet til å sende Sarpsborg i føringen allerede etter to minutter. Anders Trondsen vant en løpeduell mot Kristoffer Haugen. Unggutten la inn til dansken som banket ballen i tverrliggeren fra fem meter.

Seks minutter senere lyktes den høyreiste spissen. Et langt innkast fra Alexander Groven ble klarert tilbake til venstrebacken. Den tidligere Hønefoss-spilleren fikk upresset legge ballen inn til Mortensen som headet inn 1-0.

Viking-spillerne hadde vært godt opp i Sarpsborg-spillerne hele kampen, men denne gang glapp det, noe som skulle bli avgjørende. Ballen ville ikke i mål for siddisene.

Samuel Adegbenro skjøt ballen i stolpen et halvt minutt ut i annen ekstraomganger, mens Vidar Nisja ikke traff på en heading umarkert fra syv meter. Da Lasse Heinze i tillegg vartet opp med en klasseredning på Anthony Soares heading tre minutter før slutt, var det kjørt for Viking.

Bortelaget kunne juble for cupfinaleplass 22. november.

Personvernpolicy