Vilhjálmsson sendte Rosenborg til cupfinalen

Matthías Vilhjálmsson ble matchvinner da han sendte Rosenborg til cupfinale etter 3-2-seier over Stabæk. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

Rosenborg tok et stort skritt mot å bli dobbeltmester i Norge denne sesongen. Matthias Vilhjalmsson ble matchvinner i første ekstraomgang da Stabæk ble slått 3-2 i NM-semifinalen.

– Det er fantastisk. Stabæk er gode, de satte oss virkelig under press. Vi var slitne og kjenner på kjøret. Det var ikke vakkert, men det var effektivt, sa Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen.

For under to uker siden møttes lagene i serien, også da i Rosenborgs storstue. Da endte det 1-0 etter en scoring av Anders Konradsen på overtid. Tirsdag ble det et nytt drama mellom de to toppklubbene.

Stabæk kom tidlig under på Lerkendal. På en corner vartet RBK-målvakt André Hansen opp med en klasseredning på Cole Grossmanns heading. Trønderne stormet rett i angrep, og Mike Jensen fant Pål André Helland i bakrom. Keeper Sayouba Mandé kom ut på halvdistanse, og vingen fikk en enkel oppgave i å gjøre 1-0.

Gjestene spilte seg raskt inn igjen i kampen. Stabæk løp og ville mest. Laget kom til sjanser mot hvilen, men det sto 1-0 til pause.

Straffer

Annen omgang åpnet som den første sluttet, og Bærum-klubben var fortsatt hvassere enn hjemmelaget. Bare syv minutter ut i omgangen ga det resultater. Muhamed Keita lurte bort Jonas Svensson før han spilte ballen inn i 16-meteren til Birger Meling. Lysluggen fintet bort Ole Kristian Selnæs og kunne uhindret legge ballen inn i feltet. Der fant han Keita, som utlignet til 1-1.

Bob Bradleys tekniske og fotrappe angrep fortsatte å skape problemer etter scoringen. Asante viste flere ganger farten sin mot Jørgen Skjelvik, og det ble skjebnesvangert.

Venstrebacken var for sen i en duell med ghaneseren, og dommer Tom Harald Hagen pekte på straffemerket. Nicolai Næss skjøt ballen til samme side som Hansen kastet seg, men den snek seg under burvokteren.

Ingebrigtsens utvalgte hevet seg på jakt etter utligning, og det tok ikke lang tid før det skjedde noe. Jonas Svensson gikk i bakken da han hoppet inn i Næss. Hagen pekte igjen på ellevemetersmerket, en avgjørelse som absolutt kan diskuteres. Alexander Søderlund sked i skuddøyeblikket, men traff mål, og da Mandé gikk feil vei, sto det 2-2.

Drama

Det gikk til ekstraomganger etter 90 jevne minutter, der Stabæk med litt flaks kunne ha stukket av med seieren i ordinær tid. I første ekstraomgang viste Rosenborg sin bredde og kvalitet.

Innbytter Matthías Vilhjálmsson ble hentet til klubben i sommer. Etter 83 minutter erstattet han toppscorer Søderlund. Det viste seg å være en cupfinale verdt for Ingebrigtsen.

Yann-Erik de Lanlay fant islendingen i feltet, og spissen bredsidet ballen til 3-2 og vill jubel i Trondheim.

Stabæk presset hardt på mot slutten av første ekstraomgang og var nær ved å utligne. Utur og en god Hansen hindret det. I annen ekstraomgang var det ikke like mye krefter igjen hos gjestene, og RBK sikret seg cupfinaleplass på Ullevaal 22. november.