Høgmo-festen fortsetter

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo under EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Kroatia på Ullevaal stadion i Oslo.
Landslagssjef Per-Mathias Høgmo under EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Kroatia på Ullevaal stadion i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Per-Mathias Høgmo feirer EM-kvalsuksessen med rypejakt. Damer i 90-årene har stoppet ham på gata etter seirene den siste uka.

NTB snakker med Høgmo idet han er på vei ut av butikken etter innkjøp av hundefôr.

Han merker for aller første gang som A-trener hva fotballsuksess betyr for det norske folk.

– Det er en voldsom entusiasme og glade folk hele veien som har satt stor pris på prestasjonene våre den siste uka. Det er alt ifra de minste som så vidt har lært seg å prate til kvinner og menn opp i 90-årene som kommer med gratulasjoner. Det er nok en bekreftelse på hvilken enorm sterk posisjon fotballen har i Norge, sier Høgmo til NTB.

Nå skal han på tre dagers rypejakt utenfor Tromsø. Med seg har han den rutinerte bikkja Figo som kanskje bør få mellomnavnet Berget heretter.

Norge kan ta seg til EM av egen kraft med seirer over Malta (h) og Italia (b) i oktober. Det kan – om enn lite sannsynlig – bli direktebillett som beste gruppetreer.

Det mest trolige er likevel at Norge må ut i omspill i november. Vinneren går videre.

Bakgrunn: Berget-show på norsk jubelkveld mot Kroatia

– Mange veier til EM

Høgmo har et par uker på seg før han tar ut en ny tropp.

– Vi har hatt en liten kjerne av spillere hele veien. Den har stadig blitt litt større. Nå blir det en kontinuitet framover fordi vi ser at mange av dem som er inne, er i ferd med å stabilisere seg på et ganske høyt nivå. Men det er ikke dermed sagt at det blir nøyaktig samme tropp. Det vil alltid være muligheter til å slå seg inn i troppen for formspillere, sier Høgmo.

– Jeg registrerer at det er mange veier (til EM), men vi har vært veldig dyktige til å forberede oss til neste kamp. Vi ser hvor tett det er i internasjonal fotball. Det er bare å titte på resultatene tirsdag. Apropos Malta og Italia, så har Italia vunnet 1-0 begge gangene.

Les også: Høgmo styrer unna EM-spekulasjoner

– Tilfeldig at Søderlund ikke har scoret

Alexander Søderlunds scoringsmareritt på landslaget fortsetter. At han står uten mål for Norge, er en gåte etter alle sjansene.

– Det er tilfeldig at han ikke har scoret på landslaget. At han ikke sto med to-tre mål mot Sverige, vil jeg påstå er tilfeldig. Vi hadde jo formspiller i Adama Diomande som var tatt ut (forfall) som har kompetansen. Vi får se hvordan skadesituasjonen hans er, sier Høgmo.

Landslagssjefen melder at Joshua King er tilbake i trening med Bournemouth denne uka. Om han er aktuell til kampen mot Crystal Palace er mer uklart.

Mens Høgmo bare kan myse mot høstsola er hverdagen hardere for kollegene Erik Hamrén (Sverige, to tap) og Morten Olsen (Danmark, to ganger 0-0). De siste dagene har vært elendige fotballmessig for naboene.

– Det eneste som er sikkert i denne bransjen er at det går opp og ned. Det handler om å ikke grave seg ned når det går litt tungt og ikke ta av når det går godt, sier Høgmo.

Troms-rypene lever farlige denne uka om flyten fortsetter for ham.

Les også: Høgmo langt bak for­gjen­ger­ne, med EM i blikket

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus