Deila-smell sendte Hareide til himmels

<p>Åge Hareide og Ronny Deila på sidelinjen.</p>
Åge Hareide og Ronny Deila på sidelinjen. Foto: Andreas Hillergren/tt / NTB scanpix

Åge Hareides Malmö FF kjempet Celtic og Ronny Deila helt i kne til 2-0 tirsdag. Dermed lever mesterligadrømmen for fullt i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var slitsomt, men fantastisk gøy. Jeg føler vi hadde god kontroll på kampen. Vi skapte en god del sjanser i tillegg til målene. Dette var deilig, sa MFFs Jo Inge Berget til Viasat 4.

Med 4-3 sammenlagt tok festen helt av i Malmös gater. For Deila venter blytunge dager etter at han for andre år på rad bommet i kvalifiseringen.

– Det var betydelig enklere enn vi trodde. Vi kontrollerte kampen, og det var vi som er nærmere 3-0 og 4-0. Det føles nesten for enkelt, sa MFF-veteranen Markus Rosenberg til TV6.

Han tittet tomt ut på banen ti-tolv sekunder etter sluttsignalet. Så gikk han slagen bort til Hareide, gratulerte og forsvant til garderoben.

Innbytter Felipe Carvalho kjempet inn 2-0 etter 54 minutter. Målet kom etter en corner.

Forsvareren ble hentet til MFF i sommer ved en ren tilfeldighet. Klubben speidet i Uruguay og hadde flere spillere på blokka, men ikke Carvalho.

Han spilte for bunnlaget i toppserien. Der hadde han heller ikke fått lønn på lenge.

Kraftkaren har også to proffkamper i boksing bak seg. Faren sendte ham i ringen for å lære ham å tøyle temperament.

Reprise

Dermed gjentok historien seg. MFF taper borte og vinner tilstrekkelig hjemme. Seieren tirsdag kan være verdt opp mot 190 millioner kroner hvis Malmö tar fire-fem poeng i gruppespillet.

Klubben vil trolig også tjene 60-70 millioner på spillersalg i neste overgangsvindu.

Om Hareide var fotballkonge i byen før avspark, er han nå en ren frelser. På veien vant han også et norsk tungvektsmøte på trenerbenkene.

For Deila er nederlaget en fryktelig smell. Hans lag misset på samme hinder i fjor, og etter dette vil han heller ikke få særlig mye penger til å kjøpe inn nye spillere.

Borte

Exiten gjør også at stjernestopper Virgil van Dijk helt sikkert forsvinner til Southampton innen noen dager. Det gir Celtic cirka 100 millioner kroner, men også et kjempehull å fylle.

Dermed står Deila plutselig i bunnen av en bratt motbakke. For Celtic er overlegen både økonomisk og sportslig i skotsk fotball. Titlene renner inn, men fansen lengter etter besøk fra Real Madrid, Barcelona, Bayern München og Manchester United.

Det blir det lite av i europaligaen.

Glasgow-pressen og de mange ekspertene kommer også til å være veldig brysomme framover.

Konge

MFF-legenden Markus Rosenberg spilte ikke i Glasgow. Etter 22.15 headet han inn en corner til 1-0.

Hareide gikk hvileløst fram og tilbake i sin tekniske sone hele kampen. Dressjakka gikk allerede etter snaut tre minutter.

Nordmannen er klar for sin tredje mesterliga med svenske lag. Han ledet også Helsingborg der.

Jo Inge Bergets to mål i første kamp ga MFF et godt utgangspunkt. Før tirsdagens oppgjør hadde MFF ni strake hjemmekamper i Champions League-kvalifisering uten baklengs.

Fredag kveld trekkes gruppene.

Nytt

Deila valgte to nye sidebacker. Han sendte innpå Saidy Janko og Charlie Mulgrew fra start. Mikael Lustig rakk som ventet ikke kampen etter lårskade.

Før kampen slo Daily Record fast: «Bring home the bacon boys». Det var myntet på Hareides to omganger med utbrudd omkring skotsk presses oversettelse av ordet gris.

Hareide brukte oppkjøringen til kampen som psykologisk spill. 61-åringen stortrives, og han kaller dette avansementet som «sin største suksess» i trenerkarrieren.

Nå venter seks nye storkamper på ham.

Deila må nøye seg europaliga og hundrevis av spørsmål om hvorfor laget ikke kom seg til Champions League.

Personvernpolicy