Sogndal berget plassen mot Brann

Med scoringer av Ulrik Flo og Ørjan Hopen gjorde Sogndal jobben og slo Brann 2-0 på hjemmebane søndag. Trener Jonas Olsson roste hele Sogndal etter at eliteserieplassen var sikret.

Hvittrøyene endte på 12.-plass og hadde to poengs klaring til kvalifiseringsplassen ettersom Hønefoss, Sandnes Ulf og Fredrikstad alle tapte. Sistnevnte må ta den tunge turen ned i 1. divisjon etter 0-1 hjemme for Molde i siste serierunde.

Foran 5200 entusiastiske tilskuere slet Sogndal seg til årets viktigste seier i vestlandsoppgjøret mot Brann. Det var en tydelig fornøyd og takknemlig trener som tok imot gratulasjoner etter kampen.

– Det er fantastisk. Det har vært en lang reise. Det var viktig at vi vant, og det var fantastisk bra gjort av spillerne med tanke på forutsetningene, sa Jonas Olsson til TV 2.

Lokal støtte

Svensken mente engasjementet rundt om i tettstedet Sogndal har bidratt til å redde laget fra nedrykk.

– Jeg har aldri opplevd en lignende bygd og forening. Alle står på og maser for å hjelpe Sogndal. Og da snakker jeg om de tunge periodene. Det er helt makeløst, sa Olsson.

Les alt om Sogndal på Avspark

Kaptein Per Egil Flo, én av sju spillere fra Sogn og Fjordane som startet kampen, mente søndagens seier var vel fortjent.

– Det er utrolig deilig. Det var dette vi skulle ut og gjøre i dag. Og jeg synes vi vant fullt fortjent, sa Flo.

Nervøst

Men Sogndal-spillerne bar tydelig preg av nedrykksdramatikken i åpningsminuttene mot Brann. Gjestene var best fra start, uten å skape de helt store farlighetene. Først fire minutter før pause fikk hjemmelaget scoringen som lettet stemningen blant publikum betraktelig.

Det startet med at Malick Mane enkelt dro seg forbi Brann-back Erdin Demir på høyrekanten. Han la inn rett foran mål, og keeper Jørgen Mohus fomlet ballen ut i feltet i stedet for å fange den. Fra kort hold kunne Flo skli ballen opp i nettaket.

Les alt om Brann på Avspark

Annen omgang startet friskt med gode sjanser til begge lag i åpningskvarteret, uten at det resulterte i scoringer. Etter hvert tok Brann mer og mer over, men da bergenserne for alvor jaktet 1-1, fikk Sogndal kontret inn målet som trygget eliteseriekontrakten.

Igjen var det Mane som førte ballen framover, og senegaleseren forsøkte et skudd. Det traff Simen Wangberg, men returen dunket Hopen i mål fra kanten av 16-meteren. Ballen snek seg inn helt borte ved lengste stolpe.– Resultatet og kampbildet var litt ulikt i dag. De fikk to lettkjøpte mål i perioder der vi førte kampen, og de kunne like god kommet andre veien. Det er kjedelig. Vi har hatt en dårlig start og en dårlig slutt på sesongen, sa Brann-trener Rune Skarsfjord.