- Klart det er urettferdig

RBKs Rade Prica er så langt over 20 mål unna Lionel Messi i kampen om «Gullstøvelen». Men svensken mener måten å finne vinneren på er feil.

«Gullstøvelen»

* Trofeet deles hvert år ut til den spilleren i europeisk fotball som etter et gitt poengsystem sanker flest poeng.

* De europeiske ligaene klassifiseres inn i tre kategorier, «sterk», «middels» og «svak». Grunnlaget for hvilken kategori den nasjonale ligaen plasseres i, regnes ut av UEFA på bakgrunn av nasjonens innsats i Europacupene de fem siste sesongene. Spillerne får så poeng for hvert mål de scorer.

* «Sterk» liga: 2 p. per mål
* «Middles» liga: 1.5 p. per mål
* «Svak» liga: 1 p. per mål

* Ligaene i Spania, Italia, England, Tyskland og Frankrike er regnet som «sterke ligaer».
* Eliteserien er rangert som en middels liga.

Noen ligaer i Europa har færre lag enn andre. De nasjonale toppseriene kan inneholde alt fra 12-20 lag. Det tas derimot ikke hensyn til antall lag (kamper) når man skal finne Europas måljeger nummer én.

* Den norske Eliteserien avvikler en sesong innenfor ett kalenderår. Det betyr at den norske toppscoreren for 2009, Rade Prica RBK, regnes med i kampen om «Gullstøvelen» for sesongen 2009/10.

OSLO (ABC Nyheter): Hvert år deles den europeiske «Gullstøvelen» ut til den spilleren i europeisk fotball som samler flest poeng for sine scoringer, og mye skal gå galt for Barcas Lionel Messi om han ikke vinner den for første gang i sin karriere.

Men Eliteseriens toppscorer i fjor, RBKs Rade Prica, mener utregningen for å finne vinneren er urettferdig.

- For å finne den korrekte vinneren så bør jo alle spillerne vurderes ut i fra noenlunde samme kriterier, og ha tilnærmet likt utgangspunkt. Slik det er nå så er det jo urettferdig, sier Prica til ABC Nyheter.

Foreløpig 24 mål bak

Barcelonas lille magiker Messi har så langt funnet veien til nettmaskene ved 31 anledninger (62 p.) i Primera Division i årets sesong. Og for å illustrere Messis prestasjon, så måtte Prica ha puttet 41 mål i fjor - for å komme likt med Messi slik poengstillingen er i dag.

Prica stoppet på 17 mål og manglet med det «bare» 24. Totalt sanket svensken 25.5 poeng i kampen om «Gullstøvelen».

Hovedgrunnen til at Prica må opp på et betydelig høyere antall mål er at den norske Eliteserien regnes for å være noe svakere enn den spanske Primera Division. I Spania får man 2 poeng per mål, i Norge får man 1.5. (se fyldig forklaring i faktaboks).

Men det utregningen ikke tar hensyn til, er antall kamper i de ulike ligaene.

I de fleste største nasjonale seriene har man 38 serierunder (20 lag) - i Norge er det 30 kamper (16 lag).

Prica var ikke klar over avstand opp til Messi og reagerte nærmest med vantro over hvor mange mål han ligger etter.

- Oi, det var ganske mange mål, det var jeg faktisk ikke klar over, sier han og ler lett når han blir presentert fakta.

Men tonen blir en annen da han blir informert om at antallet kamper ikke er med i vurderingen.

- Det sier seg jo selv at det er en ulempe for dem som spiller i en liga hvor det er færre kamper. Når Messi og de andre i større ligaer har hele åtte kamper ekstra på seg til å score, så er det jo åpenbart at det ikke er rettferdig.

- At den norske serien er noe svakere enn den spanske er vel ikke noe å diskutere, men er man i form så kan man score mange mål på åtte kamper. Det gjelder for alle spillere, også vi som spiller i Norge, sier fjorårest toppscorer i Eliteserien.

- Dette tatt i betraktning, er det noen gang mulig å vinne prisen når man spiller i Norge?

- Ingenting i livet er umulig, men når utgangspunktet for å sanke poengene er som de er, så er det vel ganske vanskelig, svarer Prica.

Må score fem

Sikker på støvelen, Barcas Lionel Messi.Sikker på støvelen, Barcas Lionel Messi.

Fotball-Europa går inn sin avsluttende fase, og før helgens seriekamper gjenstår det et ulikt antall kamper i de forskjellige ligaene.

I eksempelvis Italia og Spania er det to runder igjen mens toppdivisjonen i Tyskland og England avsluttes denne helgen.

Og dersom Messi skal miste tittelen vil det trolig være en annen argentiner, eller en italiener, som slår ham.

Real Madrids Gonzalo Higuain (25 mål) og Udineses Antonio Di Natale (26 mål) har en bitteliten mulighet for å hente inn Messi, men det fordrer samtidig at Messi har mettet sin scoringshunger for sesongen.

Higuain, Di Natale samt Wayne Rooney, Didier Drogba og Darren Bent har alle en sjanse til å vinne «Gullstøvelen», men de nevnte herrer må minimum notere seg for fem mål - samtidig som at Messi går målløs av banen i sine to siste kamper - for å komme likt med Barcelonas lille gigant.

Det må med andre ord et målkalas av uante dimensjoner til i England for at vinneren av «Gullstøvelen»-2009/10 spiller i Premier League.

«Moralsk» vinner i «feil» liga

Spilleren som i øyeblikket ligger nærmest Messi i kampen om «Gullstøvelen» er ferdigspilt for sesongen - Ajax´uruguyaner Luis Suárez stoppet på 35 «kasser» og totalt 52.5 poeng.

Suárez er i per i dag den spilleren som har scoret flest mål i Europa, men «hovedproblemet» til Suarez er at også han spiller i «feil» liga - den nederlandske Eresdivisie.

Den nederlandske toppdivisjonen er - som den norske - ranket en del svakere enn den spanske, engelske og italienske.

Dersom Suárez hadde spilt i den spanske Primera Division, og scoret like mange mål i gjennomsnitt som han har gjort for Ajax i år, ville han parkert Messi - han hadde da stått med 70 poeng totalt.

Slik er situasjonen i kampen om «Gullstøvelen» 2009/10.

PS. I fem europeiske ligaer belønnes man med 2 poeng per mål. Men spillerne i den tyske Bundesligaen har i likhet med Rade Prica færre kamper å score på. I England, Spania, Italia og Frankrike spilles det 38 runder mens det i Tyskland bare spilles 34.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden