Fotball-VM uten forfattere

OSLO (ABC Nyheter): Om en drøy måned sparker historiens første fotball-VM i Afrika i gang. Men for første gang siden VM i 1978 kan det skje uten norske forfattere på banen.

- Det er litt rart, for et fotball-VM i Sør-Afrika byr på så mange muligheter, med så mange spennende utfordringer for en forfatter, kommenterer Jon Michelet, nestoren blant norske fotballforfattere.

Sammen med Dag Solstad har han skrevet bøker fra fem strake fotball-VM, fra Spania i 1982 til Frankrike i 1998. Men til årets mesterskap har duoen meldt pass.

- Jeg er blitt spurt og jeg skulle veldig gjerne vært der, men jeg og Dag ga oss i 1998. Det krever sitt å skrive VM-bok og jeg er nok ferdig med det, fastslår Michelet som blir i Norge under årets fotball-VM.

- Men litt fotballjobbing blir det likevel. Jeg skal være kommentator for TV 2, fra studio i Oslo, røper han.

Flere bøker fra fotball-VM

Michelet/Solstad er langt fra de eneste norske forfatterne som har skildret fotball-VM i bokform. I Frankrike i 1998 fikk de følge både av Anne Holt og tospannet Ole Paus/Ketil Bjørnstad. Og da VM i 2002 ble spilt i Japan og Sør-Korea, var det Samtiden-redaktør Cathrine Sandnes (med hjelp av ektemann Aslak Sira Myhre) som sikret norske boklesere fotballrefleksjoner og opplevelser derfra. Mens Joachim Førsund fire år seinere skildret fotball-VM i Tyskland fra sin bobil.

Men i år, når fotball-VM for første gang arrangeres på det afrikanske kontinentet, tyder en ringerunde til ti av våre største forlag at det blir uten skrivende forfattere på tribunen. For på spørsmål om de har inngått noen avtaler, eller ligger i samtaler med noen forfattere om bøker fra fotball-VM i Sør-Afrika er det negativt svar over hele linja.

Les også: Eggen og Drillo med fotballbok

Kostbart mesterskap

- Jeg skal være tilstede på årets fotball-VM, men ikke for å skrive. Denne gangen er det bare familieferie, forteller Cathrine Sandnes. Selv om hun skrev bok fra historiens første fotball-VM i Asia, syns hun ikke det nødvendigvis er så rart at ingen forfattere har meldt seg på banen til årets mesterskap.

- Det er så mange momenter som spiller inn. Ikke minst penger. Årets mesterskap i Sør-Afrika er kostbart, med store avstander mellom de ulike stedene det skal spilles på. Og med mindre du er Solstad-Michelet, må du finne en egen og annen måte å skrive fra og om fotball-VM på.

Fotballforfatter med tre bein

Jan Kjærstad er ikke Michelet/Solstad, men i likhet med Michelet har han bodd en periode i Afrika, nærmere bestemt Zimbabwe. Kjærstad omtaler seg også som «over gjennomsnittlig fotballinteressert», med Canal+ og Viasat-abonnement slik at han skal kunne se «alle» viktige kamper i Premier League, Champions League og nettopp fotball-VM. Men å ta turen til Sør-Afrika for å skrive om fotball-VM har han ikke vurdert.

- Jeg har skrevet om fotball i fiksjon, og hatt stor glede av det. Men jeg kjenner min begrensning, og den tilsier at jeg ikke bør skrive om fotball-VM. For å få til det på en måte som har verdi, må du ha minst tre bein å stå på. Du må kunne skrive skjønnlitterært, du må ha journalistisk legning og du må ha fotballfaglig kunnskap. Alt det der har ikke jeg, hevder Kjærstad.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden