Her vinker de til folket

VINKET TIL FOLKET: Michelle og Barack Obama vinket til folket bak skuddsikkert glass. (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)
VINKET TIL FOLKET: Michelle og Barack Obama vinket til folket bak skuddsikkert glass. (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMinst 10.000 mennesker hadde samlet seg foran Grand Hotel. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mange som 10.000 mennesker hadde samlet seg foran hotellet i Oslo, i håp om å få et glimt av den amerikanske presidenten, men det ble raskt så fullt på plassen foran Stortinget, at det var mange som ikke kom seg langt nok fram til å se vinkesekvensen.

Ganske presis klokken 19 kom Obama og hans kone Michelle ut på balkongen. Bak det skuddsikre glasset vinket de til de vel 10.000 menneskene som hadde møtt frem.

Tusenvis av fakler lyste opp plassen foran Stortinget, men det var langt fra alle som kom seg dit. I Stortingsgata ble deler av toget stående. Flere hundre meter med mennesker kom seg aldri så langt fram at de fikk med seg Obama på hotellbalkongen.

Mens de aller fleste jublet og klappet da presidenten kom fram, så var det noen som ropte slagord mot krigen i Afghanistan og USA.

Blitz rakk ikke Obama

Klokken 18 startet det årlige fakkeltoget fra Jernbanetorget. I år var toget delt i to - en del demonstrerte mot USAs krigføring og den andre delen hyllet fredsprisvinneren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Da fakkeltoget endelig kom fram til Grand Hotel etter å ha gått den korte turen fra Youngstorget, var det så vidt plass. Faklene blafret i bakgrunnen, men helt framme ved hotellet var det ikke mange fakler å se

Over 10.000 personer hadde samlet seg foran Grand Hotel. (Foto: Kyrre Lien/Scanpix)Over 10.000 personer hadde samlet seg foran Grand Hotel. (Foto: Kyrre Lien/Scanpix)

Fakkeltoget som kom gående fra Youngstorget talte opp mot 5.000 personer. Marsjen til Grand Hotel gikk fredelig for seg, det ble sunget fredssanger og ved enkelte anledninger også ropt slagord. Men de store kontroversene uteble.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før Blitz i det hele tatt rakk å komme seg fram til Grand Hotell, så hadde Obama allerede rukket å gå ut på balkongen og inn igjen.

– Svært gledelig

– Våre folk anslår at det er mellom fire og fem tusen her. Den harde kjernen i Nei til atomvåpen som har vært med i 30 år er bare rundt hundre. Det har møtt opp folk i alle aldre fra hele Østlandet, så dette er svært gledelig, sier faglig leder Olav Støylen i Nei til atomvåpen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leif Sande i Industri og Energi holdt appell før toget gikk mot Grand Hotell.

– Vi gratulerer Nobelkomiteen for å ha vektlagt atomspørsmålet i årets tildeling, sa Sande i appellen.

Han påpekte at Obama også var aktiv i dette spørsmålet også før politikerkarrieren. Arrangørene så også med glede på at bevegelsen for første gang har en sittende amerikansk president på sin side.

– Men Nei til atomvåpen har gjort en stor innsats gjennom 30 år. Det fortjener også honnør, uttalte Sande

– How many kids have you killed today?

Men Obama-tilhengerne fikk ikke juble i fred. Etter allsangen av Cornelis Vreesvijks «I natt jag drömde» ropte en liten gruppe taktfast «USA, USA, how many kids have you killed today?» fra balkongen over Youngstorget.

Også på Jernbanetorget var det samlet flere tusen mennesker, til alternativ markering. De valgte å stå utenfor det tradisjonsrike fakkeltoget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrantene fra Jernbanetorget sluses inn i Spikersuppa. Det er Fredsinitiativet, Norges Fredsråd, Hent Soldatene Hjem og Fred og Demokrati i Afghanistan som står bak motdemonstrasjonen.

Erling Borgen holdt appell under Fredsbevegelsens demonstrasjon i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris 2009, og sier han er svært fornøyd med kveldens oppmøtet.

- Jeg er strålende fornøyd med oppmøtet og fakkeltoget, sier Borgen til ABC Nyheter.

- Tror du Obama hørte parolene?

- Jeg er ganske sikker på at han ikke hørte dem, men han har nok rådgivere som forteller ham om det i etterkant, sier Borgen.