Bolt satte punktum med nytt gull

Usain Bolt løper i mål som Jamaicas ankermann på lørdagens stafett. Det var hans tredje gull i friidretts-VM i Beijing Foto: Lucy Nicholson / Reuters

Usain Bolt stormet inn til sitt tredje OL-gull i Beijing etter at USA klønet det til i siste veksling. Jamaica vant stafettgull både for menn og kvinner lørdag.

Bolt kom til VM som en liten outsider etter skadeproblemer og beskjedne resultater tidligere i sesongen, men sprintkongen reiser hjem med tre gull av tre mulige. Etter å ha vunnet 100 og 200 meter som han har for vane i alle store mesterskap. Som vanlig løp han også ankeretappen da Jamaica vant 4 x 100 meter.

Det er femte gang han vinner tre gull i et stort mesterskap. Samtidig er han oppe i 11 VM-titler.

– Vi er et godt lag, og vi tar det rolig helt til det gjelder. Takket være lagkameratene er stafett favorittøvelsen min, sa Bolt.

Jamaica har nå vunnet de seks siste mesterskapsstafettene. I fire av dem er USA enten diskvalifisert eller har brutt.

Drama

Lørdag var Jamaica på etterskudd etter å ha hatt problemer både på første og annen veksling, og det så ut som Bolt skulle få det vanskelig. Men i siste veksling slet Tyson Gay med å levere pinnen til USAs ankermann Mike Rodgers, og Bolt kom likevel først ut på oppløpet.

Dermed ble det spill mot ett mål. Bolt løp i mål til 37,36. Rodgers løp i mål til 37,77, men USA ble senere diskvalifisert fordi siste veksling ble fullført utenfor sonen. Amerikanerne hadde løpt æresrunde før de ble klar over at de var disket.

Publikum kunne dermed feire et sensasjonelt sølv til Kinas kvartett, som fikk tiden 38,01. Canada rykket opp til bronse.

På Jamaicas vinnerlag løp Nesta Carter, Asafa Powell, Nickel Ashmeade og Bolt.

Enkel seier

Tidligere hadde dobbel OL-mester Shelly-Ann Fraser-Pryce løpt ankeretappen da Jamaica enkelt forsvarte VM-gullet på 4 x 100 meter for kvinner.

Fraser-Pryce vant tidligere i friidretts-VM kvinnenes 100 meter. Lørdag la hun amerikanske Jasmine Todd langt bak seg på ankeretappen og stormet inn til 41,07.

USA måtte nøye seg med sølv på 41,68.

Jamaica ledet hele veien. Veronica Campbell-Brown sørget for en forrykende start, og Natasha Morrison økte ledelsen på 2. etappe. Elaine Thompson løp 3. etappe.