– Ikke flere velt nå enn tidligere

Fabian Cancellara er en av flere som har veltet stygt under årets Tour. Men Fredrik Mohn og Geraint Thomas mener det ikke er flere kollisjoner nå enn før.
Fabian Cancellara er en av flere som har veltet stygt under årets Tour. Men Fredrik Mohn og Geraint Thomas mener det ikke er flere kollisjoner nå enn før. Foto: Eric Gaillard / Reuters

Mange velt og stygge kollisjoner har blitt en snakkis under årets Tour de France. Men sykkelprofiler forstår lite av alt oppstyret.

– Jeg synes det er forferdelig dumt med alle veltene, men det er ikke flere nå enn tidligere, sier Fredrik Mohn, trener for Edvald Boasson Hagen, til NTB.

Så godt som hver etappe under årets Tour har blitt omtalt som «dramatisk» i norsk sportspresse. Gang på gang har rytterne deiset i bakken. Og den ene kollisjonen har virket styggere enn den andre.

De mange veltene har ført til at en rekke ryttere bokstavelig talt har trynet ut av etapperittet. Og mens enkelte hevder de mange krasjene har kommet som følge av ekstra nervøsitet og stort press fra omgivelsene og rytterne selv, mener sykkeltrener Fredrik Mohn at dette ikke er noe nytt.

– Blir ikke preget

– De siste tre-fire årene har TV-dekningen vært helt vanvittig. Seerne kommer tett på veltene, mens Johan Kaggestad og de andre kommenterer hver minste detalj. Vi som har vært lenge i sykkelsirkuset, vet at det alltid har vært mange velt. Edvald (Boasson Hagen) og rytterne blir ikke preget av det. De opplever ikke kollisjonene sånn som oss, sier han.

– Hvordan da?

– De ser ikke reprisene om og om igjen. For dem er det en del av hverdagen. Når de kommer rett bak en velt, er det kanskje mest forstyrrende fordi de ikke klarer å komme seg forbi. Edvald synes det er dumt at det skjer, men han gjør en jobb og konsentrerer seg om andre ting, svarer han.

Får støtte fra Sky-rytter

Team Sky-rytter Geraint Thomas skriver i en kommentar på BBC at årets Tour-åpning er den mest stressende han har opplevd.

– Vi hadde åpningstempoen i Utrecht, sidevinden langs den nederlandske kysten, krasjer på vei til Mur de Huy og brosteinen, skriver Thomas.

Men også han er klar på at det ikke har gått flere velt enn normalt denne sommeren.

– Alle sier hvert år at det blir flere og flere kollisjoner, men jeg synes det er omtrent det samme. Det har riktignok vært en del profiler i krasjene denne gang, skriver han og legger til:

– Det er aldri hyggelig å se noen krasje ut av Touren, og det er spesielt ikke hyggelig å se det i reprise på TV. Men dette er sykling.

Tirsdag skal rytterne tråkke seg fra Tarbes til La Pierre Saint Martin, i en fjelletappe på 167 kilometer. Trolig kommer flere til å få smake asfalten også denne gang.

Personvernpolicy