Morgan Andersen tapte i Høyesterett

Morgan Andersen får ikke erstatning for ærekrenkelser i saken mot Aftenposten. Det har Høyesterett avgjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andersen krevde nærmere fire millioner kroner av Aftenposten for tap, fremtidige tap og oppreising. Ingen av partene blir tilkjent sakskostnader.

– Overordnet er dette en dom som bekrefter at det ikke er noen automatikk i at man kan gå til domstolen og kreve erstatning om et presseorgan har brutt noen punkter i Vær varsom-plakaten, sier Aftenpostens advokat Jon Wessel-Aas til NTB.

– Dette har også vært en sak hvor digital nyhetsjournalistikk har blitt prøvet. Aftenposten erkjente at de var for konstaterende i en artikkel, men fikk korrigert med Morgan Andersens versjon i løpet av samme nyhetsdag – med krysslenking. Dette særpreger digital journalistikk.

Skuffelse

Andersens advokat var skuffet etter det knappe nederlaget i Høyesterett.

– Det er selvsagt veldig surt å tape en sak i Høyesterett med knappest mulig margin, 2-3. Stang ut, kan du si. Nå er det naturlig å se på muligheten for en anke til Strasbourg-domstolen, men det er for tidlig å si noe om vi går den veien. Vi har akkurat fått dommen, men det er en tanke vi allerede gjør oss, sier Carl Bore i advokatfirmaet Dalan.

– Vi har noen måneder på oss til å vurdere hva vi eventuelt gjør videre. Den eneste forutsetningen for å ta en sak inn for Strasbourg-domstolen er at den siste rettsavgjørelsen er tatt i en nasjonal domstol, sier Bore.

Veien videre

Aftenpostens advokat tror derimot ikke saken fortsetter i menneskerettighetskonvensjonen.

– Jeg tror dette er en dom som ligger godt innenfor den marginen Norge har opp mot menneskerettighetskonvensjonen. Slik jeg ser det har det ikke noe for seg å klage dit for Morgan Andersen, men det gjenstår å se, sier han.

Wessel-Aas understreker at han ennå ikke har fått lest hele dommen.

Striden dreier seg i hovedsak om artikkelen «Ny millionutbetaling granskes», som sto på trykk 14. desember 2011. Der ble det hevdet at Morgan Andersen sto bak en mistenkelig avtale knyttet til spilleren Abgar Barsom da Andersen var direktør i Fredrikstad Fotballklubb.

Anke

Andersen har stått fast på at han ikke har noe med den avtalen å gjøre fordi han var sykmeldt på det tidspunktet.

Tingretten ga Aftenposten medhold, men Andersen anket til lagmannsretten hvor han vant. Da anket avisen og tok saken til Høyesterett.

Den tidligere Fredrikstad-direktøren sa i forkant av dommen i Høyesterett at han risikerte personlig konkurs ved tap.

– Avhengig av hvor store saksomkostningene blir, så risikerer jeg å tape alt. I verste fall må vi selge alt vi har, sa han i mai.

Personvernpolicy