En mulig fremtid uten elefanter

Årlig tar krypskyttere livet av 30.000 elefanter. Fortsetter det slik, kan en av verdens mest ikoniske dyrearter være tapt i løpet av de neste tiårene.

Den romerske forfatteren Plinius den eldre skrev om elefanten: «Elefantene har noen egenskaper som man ikke engang ser så ofte hos mennesker, nemlig ærlighet, fornuft, rettferdighetssans og respekt for stjernene, solen og månen.»

Elefanten er et av verdens mest ikoniske dyr, den har en hellig eller guddommelig status i mange av verdens religioner og har til og med fått sin egen dag 12. august.

Intelligent dyr:Elefant krever bompenger

Elfenben tar knekken på elefanten

Men etterspørsel etter elfenben, spesielt i markedene i Sørøst-Asia, er i ferd med å ta knekken på verdens ville elefantbestander.

Årlig tar krypskyttere livet av 30.000 elefanter. Fortsetter det slik, kan en av verdens mest ikoniske dyrearter være tapt i løpet av de neste tiårene.

På starten av 1900-tallet fantes det mellom tre og fem millioner elefanter på det afrikanske kontinentet. I dag har tallet sunket til 470.000, på grunn av ulovlig jakt.

Se også denne:Schwarzenegger angrepet av elefant på safari

Rødlistet i Asia

Nina Jensen i WWF forteller at mens den afrikanske elefanten har mistet mer enn halvparten av sine naturlige leveområder siden 1979, har den asiatiske elefanten kun 15 prosent av sitt opprinnelige leveområde igjen. I tillegg kommer stadig flere konflikter mellom mennesker og elefanter og den voldsomme krypskytingen.

– I Afrika er elefanten, med en bestand på 470.000 individer, klassifisert som sårbar. Men her er det store forskjeller mellom forskjellige bestander; noen er voksende, mens andre bestander nesten er utryddet på grunn av krypskytingen, sier Jensen til ABC Nyheter.

– Den asiatiske elefanten er listet som sterkt truet på den internasjonale rødlisten. I løpet av de tre siste generasjonene har bestanden falt med mer enn 50 prosent, og den er fortsatt i tilbakegang. Nå finnes det kun rundt 40.000-50.000 asiatiske elefanter igjen i det fri.

Se også:Sånn ser det ut å bli tråkket på av en elefant

Fryktløs jente stopper elefanten:

Videoene folk snakker om