Bli med Jacob (23) på rundreise i verdens mest lukkede land

– Landet så mye bedre ut en jeg trodde, selv om jeg naturligvis kun ble vist det myndighetene ønsket jeg skulle se, sier litaueren om sin ukeslange tur i Nord-Korea.

Sol, strender, total avslapping og frihet. Disse er alle ord vi her hjemme forbinder med sommerferie. Men for noen spesielt eventyrlystne sjeler innebærer ferieplanene noe helt annet.

Backpacker og YouTube-bruker Jacob Laukaitis (22) bestemte seg nemlig for å legge turen til Nord-Korea. Litaueren, som har besøkt over 50 land de siste tre årene, hadde lenge drømt om å besøke det fascinerende landet, og bestemte seg for endelig å gjøre drømmen til virkelighet denne sommeren.

Reklame for Thailand:– Jeg hater Thailand

– Dannende opplevelse

For alle oss som ikke har hatt mulighet eller lyst til å ta reisen til verdens mest lukkede land, laget Jacob en minidokumentar fra sin uke i Nord-Korea.

Etter ukesvis med forberedelser blir han med en gruppe turister på en guidet tur i landet. Han får se mange aspekter ved det nord-koreanske samfunnet, og kaller opplevelsen «en av de mest dannende i mitt liv», selv om han vedkjenner at det meste er arrangert.

– Landet så mye bedre ut en jeg trodde, selv om jeg naturligvis kun ble vist det myndighetene ønsket jeg skulle se, sier den eventyrlystne litaueren.

Ut på tur:Geniale tips om du skal ut å reise

Strenge regler

Nord-Korea har lenge latt turister komme til landet sitt, men kun på egne premisser. Alle reiser gjennomføres med guide, og reisende har ikke lov til å forlate hovedstadens Pyongyangs hotell, strategisk plassert på en øy, alene.

Men man bør heller ikke finne på noen sprell på hotellet. Tidligere i år ble en amerikansk student dømt til 15 års straffarbeid for å ha prøvd å ta med seg et propagandabanner fra hotellet.

Regimet i Nord-Korea, ledet av Kim Jong-Un, regnes som det mest autoritære i verden. Svært få vet nøyaktig hva som foregår i landet til enhver tid, men FN har flere ganger fordømt regimet for brudd på menneskerettigheter.

Videoene folk snakker om