Så lett hacker han PC-en din

Med rett programvare kan det gjøres på 1-2-3.

Jose Barrientos ble i januar 2014 godt kjent på YouTube etter at han lurte naboene trill rundt med å skifte ut den indiske musikken deres med blant annet Miley Cyrus-låter.

Han skrev da at han brukte «magiske krefter» og seerne har klødd seg i hodet det siste året: Hvordan fikk han det til?

Teoriene var mange: Var det blåtann? Eller kanskje han samarbeidet med naboen og bare tullet med seerne? Men sannheten er at han brukte programvare for å hacke seg inn på naboens PC gjennom den trådløse nettverkstilkoblingen.

Nå, ett år og fem måneder senere, viser han oss hvor lett det faktisk er å hacke seg inn på andres datamaskiner ved hjelp av rett programvare.

Under videoen skriver han at den komplette prosessen tok ham rundt to timer, og på den tiden klarte han å lete opp nettverket, finne nettverkspassordet, knekke kodene for å komme seg inn på PC-ene koblet til det gitte nettverket og deretter lete rundt på desktopen og i filene til maskinene han hadde hacket seg inn på.

I videoen over har han hacket seg inn på to de to maskinene du kan se i bakgrunnen på videoen, altså sine egne, men det er like enkelt å gjøre det på andres maskiner – og det er skummelt!

Barrientos har ikke laget denne videoen for å gi deg en oppskrift på hvordan du skal hacke andres datamaskiner, men for å skremme deg. Dersom du har et enkelt nettverkspassord, ingen brannmur og kanskje en PC uten brukernavn og passord – ja, da står desktopen din farlig åpen.

I videoen under kan du se hvordan Jose lurte naboene trill rundt da han skiftet ut musikken deres:

Ung.no har i samarbeid med Norsis skrevet en liste på hva du kan gjøre for å unngå at datamaskinen din blir utsatt for hackerangrep:

1. Oppdater PC-en, programvaren OG operativsystemet

  • Når det avdekkes sårbarheter og feil i operativsystemet (f.eks. Windows, Mac) lages det oppdateringer for å utbedre feilene.
  • Sjekk om det finnes nye oppdateringer til ditt operativsystem.
  • Sett på automatisk oppdatering om det er mulig.
  • Installer oppdateringer umiddelbart.
  • Angrepene kommer i stadig større grad mot usikrede applikasjoner på PC-en.

2. Oppdater alle applikasjoner

  • Sett på automatisk oppdatering der det er mulig.
  • Installer oppdateringer umiddelbart.

3. Installer antivirus og antispionprogram

  • Antivirus- og antispionprogrammer følger vanligvis ikke med PC og operativsystem.
  • Flere banker og nettleverandører tilbyr det som en del av sine tjenester.
  • Det er også flere gode gratisprogrammer tilgjengelig på nett. Sørg for at disse oppdateres fortløpende og automatisk.

4. Ta sikkerhetskopi av viktige dokumenter og bilder

Med sikkerhetskopiering begrenser du tap av data ved angrep eller skade på utstyr. Tilpass hyppighet, lagringsmetode og -medium etter behov. En lur måte å gjøre det på, er å legge alt du vil sikre i egne mapper. Slik blir det lettere å laste dem over på en ekstern harddisk. Husk å brenne kopier av filene i tillegg til å ha dem på en ekstern harrdisk, du kan aldri vite om harddisken går istykker. Oppbevar sikkerhetskopien på et annet sted enn PC-en!

5. Sett på brannmuren!

Brannmuren overvåker all trafikk inn og ut av PC-en, og kan stoppe inntrengere og uønsket datatrafikk. Sjekk om du har brannmur inkludert i operativsystemet. På Windows kan du f.eks huke av på kontrollpanelet – finne sikkerhetssenteret og huke av for at du vil aktivisere brannmuren.

6. Bruk sunn fornuft!

De som prøver å lure deg er smarte. De spiller på FRYKT: F.eks. kan du få melding om at maskinen din har masse virus, og at du skal laste ned et program som skal fjerne dette. Obs, obs.. bruk kun kjente programmer.

De tilbyr noe du ØNSKER DEG: F.eks musikk, gratis tilgang eller en gevinst... Ingenting er gratis, hold deg unna.

De spiller på TILLIT TIL NOE KJENT: F.eks. tilbyr de en ny applikasjon fra Facebook eller at du skal sjekke ut bildet av deg på nettet, bare du trykker HER... IKKE gjør det!!

Videoene folk snakker om