Sett fra cockpit: Her lander de på «fryktede» Madeira

Derfor er dette en av Europas vanskeligste flyplasser å lande på.

Den er jevnlig å finne på lister over verdens vanskeligste og mest ekstreme flyplasser. Å lande på Madeira lufthavn ved Funchal i Atlanterhavet, krever ekstra mye av pilotene.

Sett fra cockpit

British Airways har akkurat startet flyvinger til Madeira fra Gatwick og i den forbindelse har de laget denne videoen der pilot Ally Wilcox forklarer hvorfor dette er en av de vanskeligste flyplassene i Europa å lande på.

Sjekk også denne:Her lander kun de modigste pilotene

For å i det hele tatt få lov til å lande, må pilotene på forhånd få godkjennelse av portugisiske luftfartsmyndigheter og gjennom et spesielt sikkerhetsprogram med simulatortrening.

Vanligvis får piloter hjelp av ILS (Instrumentlandingssystem) under landingen, men ved Funchal må pilotene stole på øyesyn, erfaring og magefølelse.

Vind fra alle kanter

Rullebanen er plassert med en dal til den ene siden og Atlanterhavet til den andre. Flyene må derfor komme inn fra siden og svinge inn til rullebanen for landing. I tillegg er det svært ofte utsatt for sterk vind.

– På denne innflyingen merket vi det. Først hadde vi motvind, som så ble sidevind og da vi landet hadde vi medvind, forteller Wilcox i videoen.

Glad i fly? Da bør du sjekke denne:Slik har du ikke sett Dreamliner før

Flyplassen er derfor av mange kjent som en av Europas aller vanskeligste flyplasser å lande på. Den var tidligere kjent for sin spesielt korte rullebane, på kun 1600 meter, men etter en ulykke i 1977 ble rullebanen forlenget på søyler ut i havet og i dag er rullebanen nesten det dobbelte av den opprinnelige lengden.

Direkte fra Oslo

Det lander over to millioner passasjerer på flyplassen hvert år og om du tør kan du fly direkte fra Oslo med både SAS, Norwegian og Primera (Charter).

Landingen under er fra oktober i fjor der piloten måtte bruke all sin ekspertise for å få flyet trygt på bakken:

Videoene folk snakker om