Her leser han bok mens han kjører

Dette er noen av de uoppmerksomme sjåførene som britisk politi tok på fersk gjerning i en fersk aksjon med skjult kamera. På én dag bøtela de 66 bilister.

Politiet i Manchester har hatt en uvanlig kampanje. De overvåket motorveien M60 utenfor storbyen, men ikke fra uniformerte biler eller sivilbiler. De hadde stasjonert seg i en trailer med skjulte kameraer.

Traileren gav politibetjentene et unikt innsyn i hva bilistene drev på med mens de kjørte, og resultatene lot ikke vente på seg.

Lesehest bak rattet

Totalt ble 71 bilister stanset og 66 bøtelagt for forskjellige store og små forseelser. Gjengangere var mobilbruk bak rattet.

– Det er ganske vidt spekter av grunner til at vi stoppet folk, men jeg tror den mest utrolige var en sjåfør som leste bok bak rattet, sier politiinspektør Susan Redfern ved Greater Manchester Police i en pressemelding.

GM Police har lagt ut noen av forseelsene på YouTube. Du kan se et sammendrag av dem i videoen øverst.

I videoen ser man en bilist som leser bok mens han kjører, andre prater i telefonen eller sender tekstmeldinger. Videoen viser også en aggressiv trailersjåfør som ikke holder avstanden til bilen foran.

Mobilbruk

I Storbritannia, som i Norge er det forbud mot å bruke mobilen i bil, med mindre den er fastmontert og skal du snakke, må du bruke handsfree.

Så sent som i april meldte Statens Vegvesen at 29 personer har dødd på norske veier som følge av mobilbruk i bil mellom 2005 og 2013.

Videoene folk snakker om