En skikkelig merkelig sky

Se det sjeldne skyfenomenet som viste seg over Australia nylig. Denne videoen er filmet Newborough/Moe i Victoria.

– Vi så opp på himmelen, og der var denne greia som så ut som noe fra «Independence Day», sier Ben Stewart, som så det regnbuefylte hullet i skyene sammen med familien sin, til Daily Mail Australia.

Det spesielle hullet mellom skyene kalles for et «fallstreak»-hull eller en «holepunch»-sky. Det finnes ikke en direkte norsk oversettelse på ordet, men fenomenet omtales gjerne som skyhull.

Skyhull består av underkjølt vann, og blir til når vanndråper i en sky fryses ned til minus 40 grader Celsius eller lavere. Da fryser vanndråpene til iskrystaller av seg selv. Iskrystallene bryter lysstrålene fra solen, og kan danne en regnbue i skyhullet.

– Et fallstreak-hull er et sirkulært eller ellipseformet hull som kan forekomme i skyer høyt oppe. Det er vanndråper i skyen som fryser til is og utvider seg. Etter hvert som de utvider seg, begynner de å falle, og det oppstår et hull, sier den amerikanske meteorologen Linda Lam til Weather.com.

Slike skyhull kan i enkelte tilfeller oppstå helt av seg selv, men forskere har funnet ut at fly som flyr gjennom allerede nedkjølte skyer kan sette i gang fryse-prosessen som tar temperaturen ned til 40 kuldegrader, ifølge National Geographic.

Vinger på fly, propeller og turbiner kan nemlig kjøle ned underavkjølt vann ytterligere ved at de utvider luften med luftstrømmen rundt vingene.

Du kan se flere fantastiske sky-videoer under:

Jason bor i Michigan, og fikk i 2013 oppleve mammatusskyer, som er et yndet objekt for både naturfotografer og værentusiaster:Brian Clay fanget opp denne spøkelsesaktige skyen fra hagen sin i Illinois i USA:

Tubeskyen strålte i soloppgangen i Texas i november 2013:

Videoene folk snakker om