Her filmer Stacey at hun får et slag

Legene trodde ikke canadiske Stacey Yepes da hun selv trodde hun hadde fått et slag. De sa det var stress og sendte henne hjem igjen. Men da symptomene kom tilbake noen dager senere fant Stacey fram mobilen og filmet seg selv, mens symptome intraff. Det overbeviste endelig legene. Nå har sykehuset lagt videoen ut på nettet for å vise hvordan et slag oppleves.

Historien til 49-år gamle Stacey Yepes fra Toronto i Canada går nå verden rundt. Hennes slag-selfie reddet trolig livet hennes. Det var en vanlig lørdag i april at Stacey satt og så på TV da symptomene kom. Venstre siden av ansiktet ble numment. Telefonen ringte, men Stacey klarte ikke å prate skikkelig. Hun kjente igjen symptomene fra en offentlig kampanje og mistenkte at hun hadde slag.

Legene: – Stress

Etter at symptomene ga seg dro hun til legevakten. De mente det var stress som hadde utløst symptomene og sendte henne hjem igjen. Stacey var selv ikke overbevist – Det stemmer at jeg ikke hadde sovet så bra de siste nettene og jeg har en jobb med mye stress, men jeg var ganske sikker på at symptomene mine skyltes slag, sier hun til UCN Toronto, universitetssykehuset som endelig tok symptomene på alvor.

Symptomene kom tilbake

Da hun kjørte hjem fra jobb to dager senere kom symptomene tilbake. Hun stanset bilen, var snar med å finne fram mobilen og filmet seg selv for å dokumentere symptomene. I den drøye minuttet lange videoen forklarer hun at tunga føles nummen og man kan tydelig se at den ene siden av ansiktet hennes ikke reagerer. – Jeg vet ikke hvorfor dette skjer med meg, sier hun i videoen. Etter at symptomene roet seg dro hun til et nytt sykehus og viste dem videoen. De mistenkte raskt at hun hadde hatt et transitorisk iskemisk anfall (TIA), populært kjent som et mini-slag Disse mini-slagene er som regel midlertidige, men alvorlige for de kan være forløpere til et fullverdig slag. – Hennes symptomer var overbevisende. Og bare det at hun stanset og fant en måte å dokumentere dem på en så visuell måte. Det rørte noe ved oss, sier Dr. Heryl Jaigobin med slagsenteret ved Toronto Western Hospital til nyhetskanalen CBC.

Stacey er i dag på bedringens vei og jobber med å trene opp igjen venstrearmen. – Hvis jeg skal gi ett råd, så må det være at dersom du tror du har hatt et slag. Ikke vent med å komme deg til et sykehus for å få det sjekket ut, sier hun.

Vær obs på symptomene

Dr. Jaigobin sier at slag kan nå folk i alle aldre, selv de med få risikofaktorer og ber folk om å være obs på symptomene. Ifølge slag.no bør man følge FAST-regelen for å oppdage hjerneslag:

F: Fjes – Ansiktslammelse (Smiler skjevt)

A: Arm – Lammelse i arm (Kan ikke holde armen løftet)

S: Språk – Språkforstyrrelse (Finner ikke ord)

T: Tale – Taleforstyrrelse (utydelig tale)

Videoene folk snakker om