Ny ferietrend blant nordmenn

Stadig flere nordmenn velger å legge sydenferien til utenfor høysesongen. Bildet er tatt på Alimos-stranden, sør for Athen.
Stadig flere nordmenn velger å legge sydenferien til utenfor høysesongen. Bildet er tatt på Alimos-stranden, sør for Athen.  Foto: Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Turoperatørene merker nå en endring i nordmenns ferievaner. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har prisene på reiser til sydligere strøk blitt høyere. I tillegg har hetebølger og skogbranner preget ferietilværelsen for mange nordmenn i høysesongen mellom juni og august.

Nå ser dermed turoperatørene en ny trend blant nordmenn som skal ferie sørover. Flere velger nå å legge ferien utenom høysesongen.

Se video fra arkivet: Maldivene drukner i søppel: – Vi vil angre på dette

– Vi velger bort sommerreisen

Christine Hafnor Håvoll, pressekontakt i Apollo, forteller til ABC Nyheter at denne våren og høsten er «godt booket».

– Samtidig er åtte av ti reiser i sommer nå solgt. Det er 15 prosent salgsøkning på høstreiser og ti prosent økning på sommerreiser sammenlignet med samme uke i fjor, sier hun.

Landssjef for Ving, Marie-Anne Zachrisson, sier at de også ser trenden, og legger til at spesielt september er en måned som er mer populært enn tidligere år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig må jeg være tydelig på at nordmenn flest fortsatt ønsker å reise på ferie i utlandet i juni, juli og august, spesielt i skolens sommerferieuker. Det er i denne perioden de aller fleste av Vings gjester nyter sine ferieuker i Spania, Hellas, Tyrkia, Kypros, Kroatia og Bulgaria nå i sommer, sier hun til ABC Nyheter.

Hos Ticket Feriereiser er trenden tydelig.

– Vi velger bort sommerreisen til fordel for lavsesong, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket Feriereiser til flysmart24.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan øke prisene

Terje Berge, kommersiell direktør i Finn Reise, sier de ser de samme tallene.

– Etter skoleferien er det både mye penger å spare, men sannsynligvis heller ikke så varmt som det er i toppsesongen juli og august. At flere reiser i normalt billigere perioder kan jo øke prisene. Det er jo alltid tilbud og etterspørsel som bestemmer prisene, sier Berge til flysmart24.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Håvoll sier Apollo generelt sett har økt etterspørsel for lavsesongen de siste to årene, spesielt blant godt voskne.

– Årsaken til den økte etterspørselen i lavsesong kan kanskje skyldes dyrtider og varmen, men vi ser også en trend der kundene våre nå vil oppleve mer i ferien. De vil opp fra solsenga og gå fotturer i fjellene, utforske lokalmiljøet, spille padle og oppdage noe nytt og spennende, sier hun.