Holland America Line starter pilotforsøk med fornybart drivstoff

Illustrasjonsfoto: Holland America Line skal bruke biodrivstoff for å redusere utslipp under hele livssyklusen mens det seiler i de norske Verdensarvfjordene.
Illustrasjonsfoto: Holland America Line skal bruke biodrivstoff for å redusere utslipp under hele livssyklusen mens det seiler i de norske Verdensarvfjordene. Foto: Holland America Line
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skipet vil bruke biodrivstoff for å redusere utslipp under hele livssyklusen mens det seiler i de norske verdensarvfjordene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Holland America Line har kunngjort starten på en langsiktig biodrivstofftest på flaggskipet MS Rotterdam, med 100 prosent biodrivstoff med lav karbonintensitet under seiling i de norske verdensarvfjordene.

Hva er biodrivstoff?

Biodrivstoff er basert på råmaterialer sertifisert som 100 prosent organisk avfall eller restprodukter, uten risiko for endret arealbruk eller avskoging, og som ikke konkurrerer med matproduksjon. Biodrivstoff produseres av avfallsfett, oljer og smørefett som blir til overs fra råvareforedling, og er forbundet med minimale utslipp under produksjonen. Dette resulterer i en svært lav karbonintensitet, med en estimert utslippsreduksjon på 86 prosent sammenlignet med marin gassolje (MGO).

Det skriver cruiseselskapet i en pressemelding.

– Innovativ måte å møte miljøutfordringene på

Skipet bunkret biodrivstoff før det forlot Rotterdam havn i Nederland 27. april 2024, og vil bruke olje med lav karbonintensitet fra organisk avfall eller restprodukter som er sertifisert i henhold til EUs fornybardirektiv på en av sine fire motorer mens det er i fjordene.

– Holland America Line har forpliktet seg til å redusere våre klimagassutslipp, og vi er glade for å kunne demonstrere neste generasjons drivstoffkilde som kan hjelpe oss med å nå målet om netto nullutslipp, sier Gus Antorcha, president i Holland America Line i meldingen.

– Å omdanne ting som matavfall til drivstoff er en innovativ måte å møte miljøutfordringene på, og vi takker den nederlandske regjeringen for støtten, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De første testene vil foregå på en av skipets fire motorer denne måneden, med potensial for å utvide til flere motorer i løpet av sommeren mens skipet seiler i de norske verdensarvfjordene.

Se video fra arkivet: Pensjonistene tok saken i egne hender

Sjøfartsdirektoratet: Ønsker biodrivstoff velkommen

Holland America Lines eksisterende skip kan gå på biodrivstoff uten at det gjøres endringer i motor- eller drivstoffstrukturen. Holland America Line fortsetter å samarbeide med selskaper for å finne måter å redusere utslipp på og utvikle alternative drivstoff og teknologier.

– Det er behov for å se på alle gode alternativer for å redusere klimagassutslippene i fremtiden, og vi ser biodrivstoff som et av alternativene som, med riktig bruk og opprinnelse, vil bidra til utslippsreduksjoner, noe vi ønsker velkommen. Sjøfartsdirektoratet ser positivt på alle tiltak som næringen iverksetter for å redusere klimagassutslippene, sier Alf Tore, fungerende sjøfartsdirektør i Sjøfartsdirektoratet.