Thailandsk paradisøy skal bli cruise-topp

Patong på Phuket skal få hard konkurranse som eksklusiv cruiseterminal fra Koh Samui som skal bygges ut for å komme på topp 10-listen over verdens beste cruisedestinasjoner. Her er Norwegian Jewel på besøk ved cruiseterminalen i Patong.
Patong på Phuket skal få hard konkurranse som eksklusiv cruiseterminal fra Koh Samui som skal bygges ut for å komme på topp 10-listen over verdens beste cruisedestinasjoner. Her er Norwegian Jewel på besøk ved cruiseterminalen i Patong. Foto: Dreamstime
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailandske myndigheter ønsker å bygge ut paradisøya Koh Samui til å bli en av verdens beste cruise-destinasjoner. I planene inngår i tillegg til en ny cruiseterminal både sjøflyhavn og marina. Målet er å komme på Topp 10-listen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den thailandske regjeringens omfattende utviklingsplaner tar sikte på å posisjonere Koh Samui som en eksklusiv cruisedestinasjon.

I tillegg til de infrastruktuelle forbedringene, oppfordrer regjeringen allerede nå næringslivet til å begynne å tenke på ulike former for Duty Free-tilbud som kan bli etterspurt.

Til sammen skal dette gjøre øya i Surat Thani-privinsen i Thailandbukta til en topp global destinasjon, skriver Cruise Hive.

Les alt om cruise i ABC Nyheter!

– Koh Samui er en øy med stort potensial, etter å ha blitt rangert blant de 20 beste av verdens mest populære øyer i hver reiserangering. Vi tar sikte på å ta opp problemer for å hjelpe Koh Samui til å nå sitt fulle potensiale, ved å sette KPIer med ministeren for turisme og sport om at Koh Samui må gå inn på topp 10 av verdens mest attraktive øyer, sa statsminister Srethha Thavisin under et besøk på øya nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Planen til thailandske myndigheter er at stadig flere skal få oppleve solnedgangen ved Koh Samui fra dekk på et cruiseskip. Foto: Dreamstime
Planen til thailandske myndigheter er at stadig flere skal få oppleve solnedgangen ved Koh Samui fra dekk på et cruiseskip. Foto: Dreamstime

Vil også ha sjøflyhavn

Statsminister Thavisin foreslo også å introdusere sjøfly for å utfylle reisealternativene, og beordret samferdselsministeren til å inkludere dette i statsrådsmøtet før årets slutt «som en nyttårsgave til befolkningen på Koh Samui».

Han nevnte også diskusjoner med private flyplasseiere om utvidelse for å få plass til flere turister.

Statsministeren planlegger å besøke Koh Samui på nytt senere på året for å overvåke fremdriften.

Den planlagte cruiseterminalen er tenkt å bli en nøkkelport for internasjonale turister, og gi dem direkte tilgang til øyas kjente strender, kultursteder og gjestfrihetstilbud. Det teller også at data viser at cruisereisende bruker 10 ganger mer enn tradisjonelle turister på øya som tidligere var en kjent backpacker-attraksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Satsingen på Koh Samui vil også fortsette den 10-årige utviklingsplanen som ble lansert i 2018 for å forbedre Thailands havnefasiliteter og forberede nasjonen for økte ankomster av cruiseskip.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Koh Samui er (også) kjent for sine paradisiske strender. Foto: NTB / NTB Scanpix
Koh Samui er (også) kjent for sine paradisiske strender. Foto: NTB / NTB Scanpix

Omfattende cruisevirksomhet

Koh Samui er Thailands nest største øy og byr på turistattraksjoner som Chaweng Beach, kjent for sitt pulserende natteliv, og den mer rolige Lamai Beach. Øya er også hjemsted for landemerker som den berømte 12 meter høye gyldne Big Buddha ved Wat Phra Yai-tempelet.

Havna på Koh Samui tar for tiden imot Azamara Club Cruises, Oceania Cruises, Regent Seven Seas, Princess Cruises, Celebrity Cruises, Holland America Cruise Line, Viking Oceans og AIDA Cruises. Oceania Cruises’ Oceania Insignia kommer til øya 20. april som sesongens siste store cruiserederi.

Sesongen 2024-25 starter i oktober, med Coral Princess som det første skipet som ankommer 19. oktober.

Phuket i Andamanhavet utenfor den sørvestlige kysten er Thailands største øy, og et av de mest populære turistmålene i landet. Det gjelder også for cruise-turister. Royal Caribbean Cruises, Celebrity Cruises, Oceania Cruises, Princess Cruises og Regent Seven Seas har alle planlagte anløp på Phuket i 2024.

Laem Chabang (Bangkok) får etter planen besøk av skip fra Viking Oceans, Regent Seven Seas Explorer, Aida, Silversea, Azamara Club Cruises og Norwegian Cruise Line som har returnert til Asia etter tre års fravær.