Spania vil forby korte flyvninger

Spania vil innføre forbud mot å fly for eksempel denne Iberia A350-maskinen «Hola Madrid!» på strekninger hvor du like gjerne kan ta toget.
Spania vil innføre forbud mot å fly for eksempel denne Iberia A350-maskinen «Hola Madrid!» på strekninger hvor du like gjerne kan ta toget. Foto: Iberia
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spania vil forby korte innenlandsreiser med fly. Dersom du kommer fram til bestemmelsesstedet på under to og en halv time med tog, skal det bli forbudt å fly. Men med mange unntak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyforbudet er en del av planen for å redusere karbonutslipp. Det er ennå ikke kjent hvor mange flyreiser som faktisk vil bli påvirket av restriksjoner. Men det vil ikke gjelde «tilfeller av forbindelse med knutepunktflyplasser som knytter seg til internasjonale ruter».

Begrensningen er en del av en avtale gjort i Kongressen av Spanias koalisjonsregjering, skriver Euronews Green.

Landet har vurdert et forbud siden 2021 som en del av klimahandlingsplanen for 2050. Det spanske forbudet kommer etter at den franske regjeringen offisielt forbød innlandsflyvninger for reiser som kan gjøres på mindre enn to og en halv time med tog i mai 2023.

Man skal også utrede den potensielle effekten av å begrense bruk av private jetfly, og et EU-direktiv om skattlegging av energiprodukter, inkludert parafin som brukes som flydrivstoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les alt om fly i ABC Nyheter

Koalisjonen av miljøgrupper som vedtok flyforbudet mener at elleve flyruter kan erstattes av togreiser under fire timer, noe som reduserer Spanias CO2-utslipp med nesten ti prosent.

Opposisjonspartiene PP og Vox er imot et forbud, og sistnevnte sier at det vil gjøre Spania «mindre konkurransedyktig». PP-medlem Guillermo Mariscal forklarte at han mener initiativet er «ineffektivt» fordi det bare vil resultere i en 0,06 prosent reduksjon i utslipp ifølge data fra College of Aircraft Engineers (COIAE).

Det er foreløpig ikke klart når tiltak vil bli innført eller hvilke ruter som vil bli berørt. Forbudet må gå gjennom flere stadier av endringer før det kan godkjennes av Senatet og til slutt bli lov.