Anbefaler vinterreise med tog

VY-tog over Hardangervidda
VY-tog over Hardangervidda Foto: Vy / Tim Adrian Amblie
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergensbanen er en av de syv mest fantastiske jernbanestrekningene i verden å reise med om vinteren, mener det internasjonale reisemagasinet Condé Nast Traveler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kaldt vær betyr mindre folkemengder og lavere hotellrompriser mange steder, men også førsteklasses skisesong, spektakulære markeder og festivaler, og muligheten til å se noen ganske episke landskap i fullt vinterlandskapsmodus, skriver magasinet Condé Nast Traveler.

Magasinet mener disse syv spektakulære rutene er blant de beste vintertogturene å bestille før våren banker på. Reisene tar passasjerer gjennom snødekte landskap og friske skogområder, fra de kanadiske Rockies til de sveitsiske alpene. De har en helt spesiell appell på denne tiden av året.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På vei fra Oslo til Bergen passerer toget Finse stasjon. Bildet viser Turistforeningens hytte på Finse. Foto: Tore Meek / NTB
På vei fra Oslo til Bergen passerer toget Finse stasjon. Bildet viser Turistforeningens hytte på Finse. Foto: Tore Meek / NTB

«Utenomjordisk»

Blant disse er altså Bergensbanen:

– Det tar seks og en halv time å krysse det vakre (om enn helt avsidesliggende) Hardangervidda-fjellplatået. Naturen spenner over enger og raskt rennende elver, fallende fossefall og dramatiske fjorder, som alle er friske, snøfylte og definitivt polar-utseende om vinteren, noe som øker følelsen av å være midt i et utenomjordisk sted, heter det i omtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det faktum at selve jernbanen ble bygget mellom 1894 og 1909 bidrar til appellen, ettersom man ikke kan la være å lure på hvordan, nøyaktig, nordmenn klarte å få til en slik ingeniørbragd den gang (182 tunneler ble hugget ut i fjell for å lage vei for toget), undrer Condé Nast-reporteren.

– Det er forskjellige stopp hvor du kan gå av under reisen, inkludert fjellandsbyen Finse, som har blitt beskrevet som et «miniatyr-antarktis» for sine ekstreme værforhold. Hvis du heller blir ombord og bare ser ut av vinduet ditt, hold øye med fjellrever, reinsdyr, snøugler og andre arter av arktisk fauna og flora som bor i dette strenge landet, anbefaler de.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bergensbanen i vinterlandskap Foto: VY / Øyvind Haug
Bergensbanen i vinterlandskap Foto: VY / Øyvind Haug

Snødekte herligheter

De andre anbefalte togstrekningene er The Glacier Express i Sveits, Semmering-banen i Østerrike, The Cascade Canyon Winter Train i Colorado, USA, The Aurora Winter Train i Alaska, The Canadian Toronto-Vancouver Train , Canada og The California Zephyr fra Chicago til San Francisco.

– Å se på istappkledte topper og hvite fjellkjeder fra en komfortabel jernbanevogn er en opplevelse som garantert vil få noen hver til å elske kulden (du vil uansett ikke føle det), og fullt ut sette pris på vinteren i all sin snødekte herlighet, konkluderer Condé Nast.