Natt-tog til 5,5 milliarder for dårlig

De gamle togene som VY og SJ opererer på linjen Nattåget Norrland er moden for utskifting, mener svenske Trafikverket.
De gamle togene som VY og SJ opererer på linjen Nattåget Norrland er moden for utskifting, mener svenske Trafikverket. Foto: Vy
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svenske Trafikverkets anskaffelse av nye nattog som skal gå fra Stockholm til Narvik, og muligens Trondheim, får kritikk for færre og for korte senger. Dessuten vil billettene bli dyrere, frykter politiker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vognene og lokomotiver som har vært i bruk siden 1960-tallet på linjen mellom Narvik og Stockholm skal erstattes med nybygde. De er også tiltenkt det nye tilbudet mellom Stockholm og Duved med en mulig forlengelse til Trondheim.

Totalt vil det koste det svenske trafikverket 5,5 milliarder svenske kroner.

– Tilgjengeligheten er svekket på alle måter. Sengene blir kortere og det ser ut til at billettene vil koste mer. Vi er redde for at nattogtrafikken ikke kan utvikle seg på den måten vi håper fra politisk hold. Slik det gjøres nå, blir det både dyrere og verre, sier Ulrika Heie (C), leder i trafikkutvalget, til DN.

Travel News Sverige skriver at rundt 500.000 reisende tar nattoget mellom hovedstaden og Norrland hvert år.

De nye nattogene kommer med flere oppgraderinger, inkludert en ny type enkeltseng og en familiekupé. Det betyr også at dagens budsjettkupé med seks sengeplasser forsvinner.

Trafikverket kan verken bekrefte eller avkrefte om dette også innebærer at billettprisen heves som følge av oppgraderingene.