Verdens verste turbulens-flyruter

Uvær kan gjøre det utrivelig ombord på flyet.
Uvær kan gjøre det utrivelig ombord på flyet. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettstedet Turbli har laget oversikt over de mest turbulente flyrutene i verden og Europa i fjor. Stavanger er på versting-liste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal ikke mye turbulens til før den flotte flyturen plutselig er blitt en nervepirrende opplevelse.

I det ene øyeblikket er det ren kos – i det neste kommer advarslene fra kapteinen over lydanlegget, det plinger og «Fest setebeltet»-skiltet lyser og det humper og skrangler og dødsangsten velter opp.

Og selv om turbulens stort sett ikke er noe å bekymre seg for, er det noen flyruter der reisende opplever mer av det enn andre. I verste fall kan både passasjerer og kabinpersonell komme til skade.

Fakta om flyskrekk:

Tips som kan gjøre flyturen bedre:

 • Forbered deg mentalt.
 • Velg det setet du ønsker.
 • Unngå stress på avreisedagen.
 • Vær åpen om frykten.
 • Beveg deg underveis.
 • Ha tillit til kabinpersonalet i flyet.
 • Fokuser på noe annet, for eksempel en film.
 • Husk at redsel ikke er farlig.

(Kilder: Knut Andreassen i VIA Egencia og Ellen Halvorsen i SAS)

Hva er flyskrekk?

– Flyredd er egentlig et samlebegrep for mange ting. Noen ganger handler det ikke engang om å fly, sier purser, instruktør for kabincrew og sertifisert coach i SAS, Ellen Halvorsen.

Det kan dreie seg om klaustrofobi, redsel for å miste kontrollen, katastrofetanker, frykt for at det tekniske skal svikte eller for å få panikk. Andre sliter med flyangst fordi de har hatt dårlig erfaring for eksempel i forbindelse med turbulens.

– Jeg vil si at det å være redd for å fly egentlig er en naturlig reaksjon på en unaturlig situasjon. Mennesker er grunnleggende redde for høyder, så her er det også instinktene våre som berøres, sier Halvorsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Effekten av turbulens oppleves ulikt i de forskjellige sonene omford i et fly. Foto: Colourbox
Effekten av turbulens oppleves ulikt i de forskjellige sonene omford i et fly. Foto: Colourbox

Verdens mest turbulente flytur

Verdens mest turbulente flyrute i fjor var langdistanseruten mellom Tokyo og Kathmandu, ifølge en analyse av rundt 150.000 flyruter utført av turbulensprognosenettstedet Turbli , skriver reisemagasinet Condé Nast Traveler.

Magasinet har tatt for seg kortdistanserutene - som jo er det flest folk flyr. Her er det reisen mellom Santiago i Chile og Santa Cruz i Bolivia som topper versting-listen, fulgt av ruten mellom Almaty i Kasakhstan og hovedstaden Bishkek i Kirgisistan. På den rene Europa-listen er det rutene Milano-Geneve og Milano-Zürich som er de mest humpete.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heldigvis er ikke Norge særlig turbulensutsatt. I januar i år havnet Norge på 165-plass på den månedlige turbulensindeksen til Turbli – med Svalbard på 171.plass av de 172 landene som analyseres. Bare Antarktis kom bedre ut, viser ABC Nyheters gjennomgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Datagrunnlaget for analysene til Turbli kommer fra daglige prognoser utarbeidet av National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) ved det amerikanske handelsdepartementet og britiske UK Met Office.

Se video fra arkivet: Piloten kjemper mot vinden

Hva er turbulens?

Store norske leksikon definerer turbulens som «uregelmessige og tilsynelatende tilfeldige variasjoner i væskers og gassers bevegelse. Turbulens blir ledsaget av små lokale variasjoner i trykk, temperatur og massetetthet».

– Turbulens er den kaotiske bevegelsen av luft skapt av skjæring av vind eller tvunget luftstrøm opp over fjell, sier Isabel Smith ved University of Readings meteorologiske avdeling til Condé Nast Traveler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun beskriver atmosfæren som en stor væske, med bølger av luftstrøm som forplanter seg rundt i verden. Etter hvert som luften blir ustabil, bryter den inn i raskt bevegelige kaotiske virvler. Et fly som møter turbulens blir rystet når det møter hurtigflytende, virvlende luftstrøm.

– Selv om alvorlig turbulens kan være farlig, er den utrolig sjelden. Mindre enn én prosent av atmosfæren inneholder alvorlig turbulens. Du har mye større sannsynlighet for å treffe på lett turbulens, som vil riste deg rundt og muligens søle over noen drinker, men den er ikke farlig, sier Smith.

Fakta om turbulens

Turbulens deles inn i fire hovedgrupper

 • Mekanisk turbulens: I troposfæren (som er den nederste delen av atmosfæren) oppstår det ofte turbulens forårsaket av at vinden virvles opp av for eksempel fjell, bygninger og/eller trær.
 • Termisk turbulens: Oppstår som følge av solens oppvarming av jordoverflaten. Særlig på varme dager, hvor solen er kraftig, vil det oppstå en form for varmebobler som stiger. Det er disse oppadgående vindstrømmene av varm luft som skaper turbulens.
 • Klarluft turbulens: Denne formen oppstår i grenseområdet mellom troposfæren og det nærmeste luftlaget stratosfære og kan ikke forutsees av flyets værradar. Området mellom disse to luftlagene kalles tropopausen. Tropopausens høyde er avhengig av temperaturen på jordoverflaten, men den ligger som oftest i samme høyde som de fleste passasjerfly flyr i. Temperaturforskjellene i grenselaget mellom troposfæren og stratosfæren kan skape bølger på lufthavet; turbulent luft.
 • Randvirvler: Det skapes meget stort lavtrykk på oversiden av en flyvinge, mens trykket på undersiden av vingen er langt høyere. Ved vingetippene forsørger overtrykket på undersiden av vingen å utligne undertrykket ved oversiden, og dermed oppstår det en virvel ved flyets vingetipper. Flyr piloten inn i denne, kan det merkes som turbulens.

Kilde: Klikk.no

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Turbulens rundt flyet er vanlig, og fører ofte til at det rister om bord. Ristingen kan oppleves ubehagelig for mange, men den er som regel helt ufarlig. Foto: Dreamstime
Turbulens rundt flyet er vanlig, og fører ofte til at det rister om bord. Ristingen kan oppleves ubehagelig for mange, men den er som regel helt ufarlig. Foto: Dreamstime

Verdens mest turbulente flyruter i 2023

Turblis analyse av rundt 150.000 flyruter rangerer de mest turbulente flyrutene i 2023 i henhold til NOAAs enhetsstandard for turbulens - "eddy dissipation rate" som måler hvor intens turbulensen er på et gitt sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De 10 mest turbulente flyrutene i verden:

 1. Santiago (SCL) - Santa Cruz (VVI)
 2. Almaty (ALA) – Bishkek (FRU)
 3. Lanzhou (LHW) – Chengdu (CTU)
 4. Centrair (NGO) - Sendai (SDJ)
 5. Milan (MXP) - Genève (GVA)
 6. Lanzhou (LHW) - Xianyang (XIY)
 7. Osaka (KIX) - Sendai (SDJ)
 8. Xianyang (XIY) – Chengdu (CTU)
 9. Xianyang (XIY) - Chongqing (CKG)
 10. Milan (MXP) - Zürich (ZRH)

Sjekk turbulensen selv

På Turblis hjemmeside kan du selv sjekke hvor mye turbulens som forventes på den neste flyturen din - foreløpig opptil 36 timer før avgang. Nettstedet har vært i drift siden 2020 og er i konstant utvikling.

Den erfarne sjefpiloten Per Gunnar Lyckander i Norwegian har tidligere overfor Flysmart24.no kommet med følgende anbefalinger til de som plages av flyangst:

– Å sitte lengst frem i flyet har flere fordeler. For det første er det ofte mindre støy foran i flyet enn bak. For det andre er det mindre bevegelse der fremme. Det betyr at turbulens vil føles mildere her sammenlignet med lenger bak i flyet, sa han.

De 10 mest turbulente flyrutene i Europa:

 1. Milano (MXP) – Genève (GVA)
 2. Milano (MXP) – Zürich (ZRH)
 3. Genève (GVA) – Zürich (ZRH)
 4. Marseille (MRS) – Zürich (ZRH)
 5. Zgornji Brnik, Slovenia (LJU) – Zürich (ZRH)
 6. Nice (NCE) – Basel (BSL)
 7. Nice (NCE) – Zürich (ZRH)
 8. Jerevan (EVN) – Tbilisi (TBS)
 9. Basel (BSL) – Venezia (VCE)
 10. Frankfurt am Main (FRA) – Caselle Torinese (TRN)

Stavanger lufthavn Sola er på 7.plass i europa over flyplasser med mest turbulens. Foto: Carina Johansen / NTB
Stavanger lufthavn Sola er på 7.plass i europa over flyplasser med mest turbulens. Foto: Carina Johansen / NTB

Turbulens på Sola

Når det kommer til turbulens på flyplasser, er det bare en i Norge som hevder seg på den europeiske oversikten fra Turbli: Sola

Lufthavnen i Stavanger kommer på 7.-plass i oversikten over flyplasser med høyest gjennomsnittlig turbulens.

 1. Wien - Østerrike (VIE)
 2. Zürich - Sveits (ZRH)
 3. Marseille - Frankrike (MRS)
 4. Geneve - Sveits (GVA)
 5. Zgornji Brnik - Slovenia (LJU)
 6. Athen - Hellas (ATH)
 7. Stavanger - Norge (SVG)
 8. Pisa - Italia (PSA)
 9. Sochi - Russland (AER)
 10. Bratislava - Slovakia (BTS)