Finnair vil veie passasjerer

Finnair ønsker å vite hvor mye passasjerene og deres håndbagasje egentlig veier.
Finnair ønsker å vite hvor mye passasjerene og deres håndbagasje egentlig veier. Foto: Finnair
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor tung er en flypassasjer med håndbagasje? Finnair ønsker nå å veie passasjerer for å bedre beregne balansen under fremtidige flyvninger. Det skal gi tryggere flyturer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finnair søker etter frivillige passasjerer som skal veies sammen med håndbagasjen deres før de går ombord på flyet.

Resultatene er anonyme og ingen kunder vil bli tvunget til å delta. Finnair håper å finne noen villige frivillige som kan hjelpe.

Dataene som samles inn vil hjelpe flyselskapet med å optimalisere sine nåværende flybalanseberegninger som sikrer at flyvninger opererer trygt.

Flyselskapene vet den eksakte vekten av flyet, drivstoff, innsjekket bagasje, last, mat og vann. Men passasjervekten beregnes på et gjennomsnitt. Finnair kan enten samle inn dataene selv og få dem godkjent av luftfartsmyndighetene eller bruke vekter definert av European Aviation Safety Authority (EASA), skriver Aerotime.

Finnair samlet sist inn passasjervektdata i 2018.

- Vi bruker veiedataene for gjennomsnittsberegningene som kreves for sikker drift av flyreiser. De innsamlede dataene er ikke på noen måte knyttet til kundens personopplysninger. Vi registrerer totalvekten og bakgrunnsinformasjonen til kunden og deres håndbagasje, men vi ber for eksempel ikke om navn eller bestillingsnummer. Bare kundeservicemedarbeideren som jobber ved målepunktet kan se totalvekten, så du kan delta i studien med trygghet, sier Satu Munnukka, leder for bakkeprosesser i Finnair.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veiingen skjer mellom februar og mai 2024 på Helsinki lufthavn (HEL), og dataene vil bli sendt til det finske transport- og kommunikasjonsbyrået mellom juli og september 2024.

Når den er bekreftet, vil Finnair bruke informasjonen for flybalanse og lasteberegninger mellom 2025 og 2030.

Håper mange vil veies

Ordningen vil dekke utvalgte europeiske flyvninger innenfor Helsingfors lufthavns Schengen-område og en rekke langdistanseflyvninger med avgang fra ikke-Schengen-siden.

- I de forrige målingene for fem år siden ønsket en god del frivillige å være med på veiingen, og vi håper å ha et godt utvalg frivillige, både forretnings- og fritidsreisende, også denne gangen, slik at vi kan få mest mulig nøyaktig informasjon mulig for viktige balanseberegninger, legger Munnukka til.