Apollo: – Vi reiser tross vanskelig økonomi

I en undersøkelse oppgir halvparten at de ikke skulle hatt noe å se frem til, dersom de sluttet å reise. Hver femte skulle kjenne seg umotivert og rastløse, og hele 16 prosent svarer at de ville vært rent ulykkelige. Her fra Bali.
I en undersøkelse oppgir halvparten at de ikke skulle hatt noe å se frem til, dersom de sluttet å reise. Hver femte skulle kjenne seg umotivert og rastløse, og hele 16 prosent svarer at de ville vært rent ulykkelige. Her fra Bali. Foto: Apollo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross økonomisk vanskelige tider: 40 prosent av oss har uansett råd til å reise like mye som før, og prioriterer det sterkt. Nesten 90 prosent av de spurte har aldri tatt opp lån for å betale for reise, viser en undersøkelse fra Apollo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ferske undersøkelsen fra Apollo bekrefter at nordmenn har sterk trang til å reise. For mange vil det gå ut over helsa og almentilstanden dersom de ikke hadde en reise å se fram til eller drømme om.

I undersøkelsen svarer 40 prosent at de til tross for økonomiske nedgangstider kommer til å reise like mye som før.

At ferien forblir en prioritet gjenspeiles også i Apollos egne tall, hvor salget nå ligger 25 prosent høyere sammenliknet med samme tid i fjor. Størst er økningen blant barnefamilier, hvor salget har økt hele 30 prosent i 2023.

– Det har vært høy etterspørsel rundt reiser gjennom hele året, men det tok seg spesielt opp i våres og ikke minst nå i forkant av vinteren. Det er ingen tvil om at mange ble skuffet over sommerværet her hjemme, og nå gruer seg ekstra til et langt, kaldt og mørkt vinterhalvår, sier kommunikasjonssjef Beatriz Rivera i Apollo i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mange avstår heller fra hverdagslige «pengeslukere» - som restaurantbesøk, take away eller å kjøpe nytt interiør og nye klær for å kunne reise, for eksempel hit til Tenerife. Foto: Apollo
Mange avstår heller fra hverdagslige «pengeslukere» - som restaurantbesøk, take away eller å kjøpe nytt interiør og nye klær for å kunne reise, for eksempel hit til Tenerife. Foto: Apollo

Reise gjør godt for helsen

I undersøkelsen oppgir halvparten at de ikke skulle hatt noe å se frem til, dersom de sluttet å reise. Hver femte skulle kjenne seg umotivert og rastløse, og hele 16 prosent svarer at de ville vært rent ulykkelige.

Samtidig mener 34 prosent at reiser forsterker relasjonen til venner og familie – og like mange sier at det å reise simpeltent gjør dem lykkelige.

– I en hektisk hverdag strekker tiden sjeldent til. Grunnen til at vi prioriterer reiser så høyt, også i nedgangstider, bunner derfor først og fremst i et fundamentalt behov for tid og rom til å dyrke kvalitetstid med våre nærmeste, oppleve spennende ting og ikke minst bare kunne være, sier Rivera.

Velger bort dette til fordel for reising

I undersøkelsen som er gjort av Kantar for Apollo svarer hele 87 prosent blant 1000 spurte i Norge, Sverige, Danmark og Finland at de aldri har lånt penger for å finansiere en feriereise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å ha råd og mulighet til å opprettholde reisevanene våre velger mange heller å avstå fra hverdagslige «pengeslukere» - som restaurantbesøk (34 %), bestille take away (29 %), og kjøpe nytt interiør (27 %) og nye klær (23 %).

Skjønnhetsbehandlinger, konserter, taxiturer og streamingtjenester er også ting vi kutter ned på, når økonomiske prioriteringer må tas for å kunne reise.