Michelin-guiden utvider med hotell-vurderinger

Storfjord Hotell utenfor Ålesund er et lodge-inspirerte hotell, omringet av fjell, fjord og natur. Det er allerede på Michelin-guidens bookingliste - og oppnår kanskje kvalitetsnøkler neste år.
Storfjord Hotell utenfor Ålesund er et lodge-inspirerte hotell, omringet av fjell, fjord og natur. Det er allerede på Michelin-guidens bookingliste - og oppnår kanskje kvalitetsnøkler neste år. Foto: Elliot Kvamsdal
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den verdensberømte restaurantguiden Michelin utvider fra 2024 konseptet til også å vurdere hoteller. Her blir stjernene byttet ut med nøkler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 123 år har Guide Michelin anmeldt, vurdert og anbefalt restauranter til matelskere over hele verden. Fra neste år kommer de med en tilsvarende vurdering for hoteller.

– Guide Michelin vil begynne å utpeke «de mest eksepsjonelle hotellene i verden», skriver Michelinguiden på sin hjemmeside.

Det er imidlertid ikke stjerner slik restauranter blir tildelt hotellene vil kjempe om, men nøkler.

Nøklene vil bli tildelt basert på fem kriterier: lokal karakter, individualitet, fortreffelighet innen arkitektur og interiørdesign, høyeste service og komfort, og verdi for pengene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Guide Michelin vil dele ut nøkler i stedet for stjerner når de neste år lager egen guide for spesiell hoteller i verden.
Guide Michelin vil dele ut nøkler i stedet for stjerner når de neste år lager egen guide for spesiell hoteller i verden.

16 norske Michelin-hoteller

For fem år siden kjøpte Guide Michelin i all stillhet Tablet Hotels, en bestillingsside for luksushoteller.

Etter fire år med forberedelser vil Michelin-guiden nå gi sine anbefalinger om mer enn 5000 hoteller i 120 land som de mener tilbyr noe spesielt for kresne kunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til nå har den eksklusive bookingsiden fått plass til 16 av de beste hotellene i Norge, 37 i Sverige, 23 i Danmark og 13 i Finland.

Om noen av dem oppnår Michelin-nøkler, og eventuelt hvor mange, vil først bli kunngjort i løpet av første halvår 2024.

Michelinguiden ble første gang utgitt i 1900 i Frankrike av brødrene André og Edouard Michelin for å hjelpe bilister å finne veien, få service til bilen og et hotell å sove på.

Restauranter kan oppnå inntil tre stjerner eller en Bib Gourmand - hederlig omtale. Dette betyr stjernene:

  • Tre stjerner – «utrolig godt kjøkken, verdt en egen reise»
  • To stjerner – «usedvanlig god matlaging, verdt en omvei»
  • Én stjerne – «en svært god restaurant i sin kategori»
  • Bib Gourmand – nivået under stjerne – «god mat til en moderat pris»