Barcelona begrenser cruise-turismen

Forurensning og overturisme gjør at Barcelona forbyr cruiseskip å legge til i sentrum, og begrenser antall skipsanløp ved cruisehavnene som her ved Worl Trade Center.
Forurensning og overturisme gjør at Barcelona forbyr cruiseskip å legge til i sentrum, og begrenser antall skipsanløp ved cruisehavnene som her ved Worl Trade Center. Foto: Visit Barcelona
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barcelona har innført delvis forbud mot cruiseskipanløp i byen. Turister tvinges til å reise med shuttle-busser for å komme inn til sentrum. Målet er å redusere forurensningen og dempe overturismen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedtaket, som trer i kraft 22. oktober, krever at cruiseskip legger til kai i den sørlige havnen i stedet for å pumpe ut eksosgassene nær sentrum. Forbudet berører både byens Muelle Barcelona Norte nordlige dokker og World Trade Centre, skriver Cruise Industry News.

Forbudet betyr også at gjester som går i land i Barcelona fra nå av må ta en 30-minutters skyttelbuss for å komme til sentrum.

Cruisetrafikken har tatt seg voldsomt opp igjen i Barcelona siden pandemien. I 2019 besøkte 3,1 millioner cruisepassasjerer den katalanske hovedstaden, i fjor (2022) endte tallet på 2,3 millioner, ifølge statista.com.

– Skaper følelse av kollaps

Barcelona begrenser også antallet cruiseskip som kan legge til i havnene sine fra ti til syv skip om dagen.

Arbeidet med dette vedtaket har pågått siden 2018 da Barcelona havn opprettet Cruise Sustainability Council (Bærekraftsråd for cruisevirksomheten) med mål om å redusere effekten av cruiseturisme og begrense antallet cruiseterminaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2019 lovet Barcelonas borgermester Ada Colau å begrense antallet cruiseskip i byen, mens lokale politikere har sammenlignet cruiseturister med en «gresshoppeplage».

– Det er tusenvis av mennesker som ankommer på en gang, sier Colau til avisen El Pais

– De fleste av dem blir i bare noen få timer og er svært konsentrert i sentrumsområdet. De skaper en følelse av kollaps, sier hun.