Finland tester ut digitale pass

Passkontroll på Oslo lufthavn. Dersom den finske EU-testen med elektroniske pass blir en suksess, kan vi i fremtiden kanskje nøye oss med fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning eller begge deler.
Passkontroll på Oslo lufthavn. Dersom den finske EU-testen med elektroniske pass blir en suksess, kan vi i fremtiden kanskje nøye oss med fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning eller begge deler. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finland gjennomfører i høst som første land et forsøk med digitale pass for borgere som skal fly utenlands. Testen er et del av et EU-prosjekt som skal forbedre reiseteknologien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finske reisende som flyr fra Helsingfors til utvalgte destinasjoner i Storbritannia, kan nå som de første i verden bruke et digitalt reiselegitimasjonssystem (DTC) som et alternativ til fysiske pass.

Dette banebrytende pilot-prosjektet drives av den finske grensekontrollen i samarbeid med Finnair, det finske politiet og flyplassoperatøren Finavia, skriver Helsinki Times.

Fremtidsreiser

Dette er den første virkelige implementeringen av et digitalt pass i en reell grensekontroll, noe som betyr et bemerkelsesverdig skifte i global reisedokumentasjon og prosedyre.

I oppstarten kan det virke noe møysommelig:

  • Finske statsborgere som reiser til London, Edinburgh eller Manchester via Finnair kan velge det digitale systemet ved å laste ned FIN DTC Pilot-appen.
  • Før aktivering må brukere sørge for at telefonskjermlåsene (PIN, fingeravtrykk eller ansikts-ID) er på plass.
  • Etter app-installasjon registrerer reisende seg på Vantaa hovedpolitistasjon, hvor bildet deres blir tatt for fremtidig ansiktsgjenkjenning.
  • Etter registrering kan reisende bruke DTC på Helsingfors lufthavn på direkte Finnair-flyvninger til Storbritannia frem til februar 2024.
  • Datainnsending til den finske grensevakten kreves 36 til 4 timer før de flyr.
  • På flyplassen settes det opp spesielle køer for DTC-brukere.
  • Identiteten deres bekreftes gjennom en sammenligning mellom DTC-bildet og det som ble tatt under registreringsprosessen, supplert med ansiktsgjenkjenningsteknologi.

Kroatia vil også teste

Finlands pass-forsøk er ikke en isolert innsats. Det er en del av et bredere EU-initiativ for å forbedre reiseteknologien.

EU-kommisjonen vurderer for tiden hvilke medlemsland som er opptatt av å teste digitale pass. Kroatia har vist interesse og planlegger å gjennomføre et lignende program på Zagreb lufthavn senere i år. Resultatene fra disse forsøkene vil være gi kunne ligge til grunn for en potensiell EU-omfattende utrulling av digitale pass i fremtiden.