Historisk Hurtigrute-møte i Nordvestpassasjen

Historisk møte mellom Hurtigruten Expeditions batteri-hybridskip «Roald Amundsen» og «Fridtjof Nansen» i Nordvestpassasjen 28. august i år. Passasjerene møttes til festmarkering baug-til-baug.
Historisk møte mellom Hurtigruten Expeditions batteri-hybridskip «Roald Amundsen» og «Fridtjof Nansen» i Nordvestpassasjen 28. august i år. Passasjerene møttes til festmarkering baug-til-baug. Foto: Hurtigruten Expeditions / Ted Gatlin
Artikkelen fortsetter under annonsen

Historisk møte i Nordvestpassasjen: Hurtigruteekspedisjonens batteri-hybride skip MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen krysset veier for første gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Baug-til-baug-møtet mellom batterihybridfartøyene fant sted i Cambridge Bay, Canada.

MS Roald Amundsen, verdens første hybrid batteridrevne cruiseskip er oppkalt etter den første oppdageren som krysset Nordvestpassasjen

Gjester og mannskap ble invitert til å feire møtet med flagg, bannere og varme drikker på toppdekkene.

- Denne samlingen tjener som et moment for å feire arven vår. Som grunnleggerne av ekspedisjonscruise i 1896, er vi fødte oppdagere, som tar generasjoner av reisende med inn i det ukjente, sier Hurtigruten Expeditions konsernsjef, Daniel Skjeldam ifølge en pressemelding fra selskapet.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Roald Amundsen og Fridtjof Nansen i Nordvestpassasjen. Foto: Hurtigruten Expeditions / Ted Gatlin

Ekspedisjon gjennom Nordvestpassasjen

De to skipene krysset under MS Fridtjof Nansens 27-dagers vestgående Nordvestpassasje-seiling til Nome, Alaska og MS Roald Amundsens 26-dagers østgående Nordvestpassasje-seiling til Halifax, Canada.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder av fartøyene er kaptein Terje Willassen og kaptein Raymond Martinsen, forent i jakten på å navigere den historiske ruten.

- Når jeg passerer Zenith Point, blir jeg slått av de bemerkelsesverdige prestasjonene til tidligere oppdagere på disse kalde, avsidesliggende stedene for mer enn hundre år siden. Men det er den varige tilstedeværelsen til dagens innbyggere, som har overlevd her siden Thule-tiden, som avtvinger min største respekt, sier kaptein Raymond Martinsen i pressemeldingen.

Brukte tre år

I 1906 var Roald Amundsen fra Borge i Østfold (mest kjent for å være den første personen som nådde Sydpolen) pioner for den første vellykkede Nordvestpassasjen, en tre år lang reise som kulminerte i Nome, Alaska.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prestasjonen hans var et resultat av flittige studier, og lærdom fra både tidligere oppdagere og innfødte inuittsamfunn som ga uunnværlig innsikt i å overleve i Arktis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaptein Terje har unike tilknytning til Roald Amundsens arv – oppvokst og bosatt samme i samme norske by som den produktive oppdagelsesreisende.

– Å vokse opp, høre på historiene om Roald Amundsen og seile ombord på skipet som er navngitt til hans ære gjennom Nordvestpassasjen, fyller meg med stolthet. Ekspedisjonen tok tre år for Amundsen, vi streber etter å erobre passasjen på bare 24 dager. Denne opplevelsen både løfter stoltheten min og gjør meg ydmyk, sier Terje Willassen.