Ferie: Dette sier svindeleksperten

Jeanette Holm er svindelekspert i Santander i Norden og har flere tips for dem som skal ut på ferie i utlandet.
Jeanette Holm er svindelekspert i Santander i Norden og har flere tips for dem som skal ut på ferie i utlandet. Foto: Borja Suarez / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å redusere risikoen for å bli utsatt for svindel, er det noen forholdsregler man kan ta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nærmer seg sommerferie, og flere reiseglade nordmenn er snart klare for å ta over sydenstrendene i Europa. Noen er kanskje på plass allerede.

Når man er ute på reise, er det flere ting man kan gjøre for å redusere sjansen for å bli svindlet, men også for å begrense skadene dersom man skulle være uheldig.

ABC Nyheter har snakket med Jeanette Holm. Hun er svindelekspert i Santander i Norden og har flere tips for dem som skal ut på ferie i utlandet.

Her bør du være ekstra forsiktig

Jeanette Holm, svindelekspert i Santander i Norden. Foto: Santander
Jeanette Holm, svindelekspert i Santander i Norden. Foto: Santander

Ifølge Holm er det vanskelig å si om vi fra Norden er ekstra utsatt for svindel og tyverier i utlandet, men tradisjonelt sett har turister fra Norden høy kjøpekraft i utlandet, i tillegg til at vi ofte har med oss dyre gjenstander.

– Derfor er det viktig å være oppmerksom på omgivelsene og passe godt på tingene sine, sier Holm.

Hun anbefaler alle reisende om å være ekstra forsiktig på for eksempel T-bane, flyplasser og andre offentlige steder hvor det er fare for lommetyver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Her blir det pinlig for sprit-tyven

Forholdsregler fra eksperten

For å redusere risikoen for å bli utsatt for svindel, er det noen forholdsregler man kan ta.

  • Pass alltid godt på kredittkortet ditt, og la det ikke være ubevoktet, for eksempel i en veske som henger på en stol bak ryggen din på en café, restaurant eller bar. Har du kortet på hotellrommet, skjul det i en koffert eller legg det i en safe.
  • Pugg og husk din egen pin-kode, og ikke skriv den ned noe sted.
  • Ha alltid telefonnummer til banken, alternativt sperreservice lagret i kontaktlisten på din telefon, slik at du kan ringe og sperre kortet så fort du oppdager at kortet er borte. Husk også å anmelde saken til politiet.
  • Skjul pin-koden din når du taster den inn slik at ingen rundt deg kan se den.
  • Følg med på transaksjonene i din nettbank eller app, slik at du kan avdekke uregelmessigheter.
  • Har du mer enn et kort, for eksempel et debet og et kredittkort, bør du ikke ha med deg begge samtidig, men oppbevare et kort i eksempelvis safen på hotellrommet.
  • Husk alltid å ha en gyldig reiseforsikring.

NOK eller lokal valuta?

Når man betaler med bankkort i utlandet, kan man få valget mellom å betale i NOK eller i lokal valuta.

– Velg da landets lokale valuta. Vanligvis får du en bedre kurs gjennom VISA enn kursen butikken setter om du velger NOK, sier Holm.

Ifølge svindeleksperten kan butikkene man handler i selv bestemme valutakursen, noe som ofte gjør at det kan bli høyere valutakurser når man betaler i NOK fremfor lokal valuta.

– Butikkene har i utgangspunktet et ansvar for å opplyse om valutakursen, men det kan finnes useriøse butikker som ikke informerer om det, sier Holm.