Seil og batteri: Dette kan bli fremtidens Hurtigrute

Hurtigruten Norge planlegger skip med enorme seil dekket av solcellepaneler og batterier. Slik ser man for seg at skipet vil ta seg ut i Hjørundfjorden.
Hurtigruten Norge planlegger skip med enorme seil dekket av solcellepaneler og batterier. Slik ser man for seg at skipet vil ta seg ut i Hjørundfjorden. Foto: VARD Design
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik håper Hurtigruten å kunne seile utslippsfritt fra 2030: Med enorme seil, batterier og solceller - og passasjerer som styrer egne klimautslipp om bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innen 2030 ønsker Hurtigruten å seile langs norskekysten med skip uten utslipp. Nå utvikles splitter nye nullutslippsskip for selskapet.

I samarbeid med forskningsinstituttet Sintef og tolv andre norske partnere er Hurtigruten i gang med å utvikle nullutslippsskip spesialtilpasset norskekysten.

Målet er å ha det første skipet klart til å seile innen 2030, skriver Hurtigruten Norge i en pressemelding.

Hurtigruten skriver at skipet, som ikke bare får nytt design, også skal være spekket med toppmoderne teknologi, enorme batteripakker, moderne seil og integrerte solcellepaneler som skal gjøre det mulig å seile utslippsfritt mellom Bergen og Kirkenes.

Selskapet skriver at de fremtidige Hurtigruteskipene vil være elektriske, utstyrt med batterier som lades når de ligger til kai.

Hurtigruten Norge planlegger skip med enorme seil dekket av solcellepaneler og batterier. Foto: VARD Design

Kunstig intelligens og solceller i seilene

– Planene inkluderer innovative løsninger som toppmoderne batteripakker på 60 megawatt, moderne seil, solcellepaneler integrert i seilene, kunstig intelligens for å bistå med manøvrering og kontraroterende propeller, skriver Hurtigruten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er kun 0,1 prosent av alle skip i verden bygd med nullutslippsteknologi.

– Vi har tatt på oss en ambisiøs jobb, men som bransje er vi forpliktet til å ta tunge klimagrep. Vi mener samtidig norskekysten legger godt til rette for å utvikle og seile utslippsfrie passasjerskip. Om få år vil si se en ny generasjon skip seile langs kysten, sier Gerry Larsson-Fedde, Chief Operating Officer i Hurtigruten Norge.

ABC Nyheters eier Trygve Hegnar er styreleder i Hurtigruten AS og eier rundt fem prosent av Hurtigruten gjennom sitt investeringsselskap Periscopus. ABC Nyheters redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.