Citybox: – Hva skal du med bar på rommet når hele byen er full av barer?

I 2018 giftet Martin Smith-Sivertsen seg med Nasjonalmuseets museumsdirektør Karin Hindsbo. Både Erna Solberg, Monica Mæland og Trude Drevland sto på gjestelisten.
I 2018 giftet Martin Smith-Sivertsen seg med Nasjonalmuseets museumsdirektør Karin Hindsbo. Både Erna Solberg, Monica Mæland og Trude Drevland sto på gjestelisten. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hotellgjester fra hele verden strømmer til lavprishotellene Citybox. Det var akkurat som ventet for juristen og gründeren Martin Smith-Sivertsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

HOTELL: Vi sitter i hotellobbyen til Citybox i Oslo sentrum. Et renn av gjester, hvorav halvparten snakker engelsk, henvender seg til hotellverten som sitter delvis skjult i et hjørne av lokalet.

De som skal sjekke ut blir henvist til en av de fire automatene.

– Automatene er inspirert av flybransjen. Der gjorde de det mulig for passasjerer å sjekke inn på flyene selv, sier Martin Smith-Sivertsen. Han er gründer og nå styreleder i Citybox.

Høyrepolitikeren var også medlem av Bergen bystyre og formannskap, har vært byrådsleder i Bergen, leder i Høyres bystyregruppe og finanskomité og styreleder i BKK og Kulturhuset USF. Smith-Sivertsen har også bakgrunn som trommis i rockebandet Alzheimer/Silverspurs, og i 2018 giftet han seg med Nasjonalmuseets museumsdirektør Karin Hindsbo. Både Erna Solberg, Monica Mæland og Trude Drevland sto på gjestelisten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

57-åringen er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen, og gikk umiddelbart etter studiene til å bli leder av familiebedriften AS Smith-Sivertsen som driver med eiendomsutvikling.

Uten hotellbakgrunn var hans første prosjekt å gjøre om et hybelhus til et lite sommerhotell. Det var noen dårlige år, og juristen måtte tenke nytt. Sammen med kollega Mona Sandvik etablerte han Citybox i 2006, og det første hotellet åpnet i Bergen.

Det er flest dobbeltrom, men også familierom, enkeltrom og to junior-suiter. på Citybox Oslo Foto: Citybox
Det er flest dobbeltrom, men også familierom, enkeltrom og to junior-suiter. på Citybox Oslo Foto: Citybox

Femte størst i Oslo sentrum

Citybox ville også etablere seg i Oslo, men det tok tid. Ingen hadde hørt om aktøren fra Bergen, så det var ikke lett å få leiekontrakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løsningen ble å kjøpe Prinsens gate 6 og starte der. Senere ble eiendommen solgt til en annen aktør som også eide nabogården.

Nå er hotellet i Oslo sentrum utvidet to ganger og har 341 rom. Det er flest dobbeltrom, men også familierom, enkeltrom og to junior-suiter. Rommene har bad, en god seng, skrivepult og en stol. I lobbyen er det TV-stuer, sitteplasser, gjestekjøkken og selvbetjent vaskeri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I 2022 hadde både Citybox Oslo og Citybox Bergen høyest belegg av alle hotellene i de respektive byene med hele 28 og 20 prosent over gjennomsnittet. Det er fantastisk og beviser at vi har et konsept som fungerer godt i markedet, sier Smith-Sivertsen og legger til at hotellet i Oslo nå er det femte største i Oslo sentrum.

Citybox har per i dag seks hoteller i drift; to i Bergen, ett i Oslo, ett i Tallinn, ett i Antwerpen og et lite i Kristiansand.

– Vi har også signert fem nye avtaler. I tillegg til å utvide i Kristiansand skal vi åpne Citybox-hoteller i Helsinki, Stockholm, Brussel og Tromsø. Per oktober i fjor hadde vi en omsetning på 235 millioner kroner, 49 millioner kroner over budsjett.

Citybox Helsinki Foto: Citybox
Citybox Helsinki Foto: Citybox

Sikter mot å bli en av de største i Europa

– Hva er hemmeligheten?

– Flinke folk på drift og prising, full fokus på design, stil og gode løsninger, og ikke minst min kollega og daglige leder Eivind Hjulstad. De viktigste medarbeiderne har lang fartstid i bedriften og flere har vært med siden begynnelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenlignet med andre budsjetthoteller har vi en relativt normal størrelse på rommene fordi kvadratmeterprisen er moderat. Ved hjelp av smarte løsninger som selvbetjent innsjekk, klarer vi å holde personalkostnadene nede.

Vi har heller ikke frokost i egen regi. Den kan gjestene kjøpe selv. På dette hotellet i Oslo finnes to ulike kafékonsepter hvor de som drifter leier direkte av gårdeier. Da slipper vi kostnader med servering og kan holde lave priser og høyt belegg, sier Smith-Sivertsen og legger til at alle hotellovernattingene betales på forhånd.

– Hva er videre ambisjoner?

– At Citybox skal bli en av de største lavpris hotellkjedene i Europa. Målet er 60 hoteller, og da vil brorparten være i utlandet. Vi har jobbet spesielt med Benelux-landene og Norden frem til nå, og neste steg er å jobbe mot Tyskland. Men hele Europa er et marked for oss, for vi har stor tro på hoteller med sentral beliggenhet i attraktive og dyre storbyer, sier gründeren og peker mot hotellvinduet:

– Hva skal du med bar på rommet når hele byen er full av barer?