Norske arkitekter tegner ny sentralstasjon i Göteborg

Göteborgs nye sentralstasjon skal stå ferdig i 2027.
Göteborgs nye sentralstasjon skal stå ferdig i 2027. Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av 28 innsendte forslag er Oslo-baserte Reiulf Ramstad Arkitekter valgt til å tegne Göteborgs nye sentralstasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

GÖTEBORG: – Det er en ærefull oppgave å tegne et bygg som bærer en slik identitet for bylivet som et stasjonsbygg. Vi er inne i en slags renessanse for tog og stasjonsmiljøer. I europeisk storbytradisjon var stasjonen ofte en monumental arkitektonisk struktur. En modernismens katedral som i dag forvalter store kulturelle og historiske verdier, ier arkitekt og professor Reiulf Ramstad i en pressemelding.

Stasjonsbygningens uttrykk og arkitektur skal derfor være like tidløst som fremtidsrettet. Inspirert av Göteborgs historiske sentralstasjon, utviklingen av infrastrukturen og livet i byen, blir det et nytt signaturbygg i hjertet av Göteborg.

Reiulf Ramstad Arkitekter (RRA) har tidligere utformet Norsk Tindesenter i Åndalsnes, utsiktspunktet ved Trollstigen og Knarvik kirke, og er nå i gang med å tegne et nytt leilighetsbygg i Bjørvika i Oslo – for å nevne noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Arkitekt Reiulf Ramstad og hans team har tidligere vunnet flere priser for sine arbeider. Foto: Torkel Vik
Arkitekt Reiulf Ramstad og hans team har tidligere vunnet flere priser for sine arbeider. Foto: Torkel Vik

Monumentalbygg

Det er i forbindelse med det store samferdselsprosjektet Västlänken at det skal bygges et nytt stasjonsbygg i Göteborg. Byggestart er planlagt til midten av 2024. Bygget skal stå ferdig ved årsskiftet 2026/27.

«I det øyeblikket de fire arkitektoniske forslagene ble avslørt, var det klart at Ett forslag viste en uvanlig skarphet og et fengslende design som umiddelbart fanget juryens interesse. Forslaget inneholder en arkitektur som finner sin naturlige plass i bybildet, med en monumental og direkte lesbar bygning, og som forankrer bygget i stasjonsområdet med sine buer og murer. Et bygg som med stor sannsynlighet har kapasitet til ikke bare å bli likt og verdsatt, men til og med bli et av byens fremtidige symboler og merkevarebygg som i en tradisjonell så vel som futuristisk tolkning fanger byens sjel på et øyeblikk», heter det i juryens uttalelse.

Av de 28 innsendte forslagene, ble fire selskaper med videre i konkurransen: Cobe, Dorte Mandrup, Erséus Arkitekter og altså RRA.