Hurtigruten 130 år:MS Vesterålen nyoppusset til jubileumsåret

Vesteraalens Dampskibsselskabs blå og hvite skorstein har vært å se langs kysten i store deler av Hurtigrutens 130 år lange historie. Nå har MS Vesterålen fått tilbake sine opprinnelige skorsteinsfarger.
Vesteraalens Dampskibsselskabs blå og hvite skorstein har vært å se langs kysten i store deler av Hurtigrutens 130 år lange historie. Nå har MS Vesterålen fått tilbake sine opprinnelige skorsteinsfarger. Foto: Per-Robin Gustafsson / Hurtigruten Norge
Artikkelen fortsetter under annonsen

MS Vesterålen er blitt pusset opp i historisk drakt til Hurtigrutens 130-årsjubileum neste år. Skipet har blant annet fått tilbake sin originale blå skorstein med de samme fargene som det aller første hurtigruteskipet hadde i 1893.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HURTIGRUTEN: Det klassiske skipet går inn i sitt 40. år lang kysten i jubileumsåret. I den anledning er 32 lugarer blitt oppgradert, og det er bygget to nye minisuiter. Kafeteriaen, restauranten og Trollfjord-salongen om bord har også fått et kraftig ansiktsløft.

– MS Vesterålen bærer med seg en stolt tradisjon og en 130 år lang arv. Derfor er det veldig stas at vi går inn i både Hurtigruten og skipets jubileumsår med et nyoppusset skip, sier administrerende direktør Hedda Felin i Hurtigruten Norge i en pressemelding.

MS Vesterålen ble i 1983 det siste hurtigruteskipet som ble bygget for Vesteraalens Dampskibsselskabs (VDS). I dag er skipet – med sin intime atmosfære og mange historiske detaljer – svært populært blant mange hurtigruteentusiaster.

Trollfjord-salongen helt forut på 5. dekk har blitt pusset opp og nye møbler er satt inn. Foto: Tor Farstad / Hurtigruten Norge

Oppgradert 40-åring

Så godt som alle fellesområder om bord er oppgradert i to runder i 2019 og i 2022. Samtidig har skipet beholdt sitt originale særpreg. Oppgraderingene ble gjort på Fosen i Trøndelag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å reise med MS Vesterålen er en helt unik opplevelse. Skipet er mindre, mer intimt, og det gir en følelse av å virkelig komme tett på Hurtigrutens historie og den spektakulære naturen vi seiler gjennom, sier Felin.

I forbindelse med Hurtigrutens 130-årsjubileum har skipet også fått tilbake sin originale blå skorstein, med samme fargene som DS Vesteraalen hadde under den aller første hurtigruteavgangen 2. juli 1893. Fargen på skorsteinen ga skipene til VDS det klingende kallenavnet «de blå skipene».

VDS’ blå og hvite skorsteinsmerke var å se i hurtigrutefart fra 1893 til 1988, og igjen i perioden 2015 til 2020 med tilbakeførte MS Lofoten. MS Vesterålen er det tredje skipet i Hurtigruten som er oppkalt etter Vesterålen, der Hurtigrutens fødested Stokmarknes og Hurtigrutemuseet ligger.

Vi gjør oppmerksom på at Trygve Hegnar, som eier ABC Startsiden og ABC Nyheter, også er aksjonær og styreleder i Hurtigruten Group.